TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Underwood, Gordon Waite

    Geboortedatum:
    3 juni 1910 (Jamestown/New York, Verenigde Staten)
    Overlijdensdatum:
    15 januari 1978
    Nationaliteit:
    Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

    Biografie

    Na het afstuderen aan de US Naval Academy, diende Captain Underwood op de USS Oklahoma. Na dit uitstapje volgde hij een opleiding bij de US Submarine School in New London, Connecticut.
    Toen hij het diploma had behaald diende hij op de onderzeeboot school de S-21, op de USS Mississippi en op de USS Vega. In 1941 studeerde hij aan het Institute of Technology te Massachusetts en behaalde daar een ingenieursdiploma van de marine.
    Bij zijn terugkeer naar de dienst op zee werd hij ingedeeld bij de commandostaf van de onderzeebootdienst, squadron 10 als squadron-ingenieur voor het bijstaan van onderzeeërs die op oorlogspatrouilles zijn.
    In januari 1944 werd hij overgeplaatst naar de USS Spadefish (SS-411) als commandant. Met deze onderzeeboot maakte hij drie oorlogspatrouilles en kreeg hij het tot zinken brengen van 76.000 ton (totaal 14 schepen) aan vijandige schepen, inclusief de gewapende escort vliegtuig vrachtvaarder de HIJMS SHINYO toegeschreven. Voor elke oorlogspatrouille werd hij onderscheidden met een Navy Cross en als erkenning voor de twee eerdere succesvolle patrouilles kreeg de Spadefish de onderscheiding van de President Unit Citation. Het aantal successen van zijn oorlogspatrouilles is een van de meest opmerkelijke uit de geschiedenis van de US Navy Submarine Service. Kapitein Underwood, ging in 1962 met pensioen, na 30 jaar eervolle dienst te hebben genomen in de marine.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Commander
    Eenheid:
    Commanding Officer USS Spadefish (SS-411) / U.S. Navy
    Samenvatting:
    "De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen de Navy Cross te presenteren aan Gordon Waite Underwood, Commander, U.S. Navy, voor eer en onverschrokkenheid en verdiensten tijdens de uitvoer van zijn functie als bevelhebber van de U.S.S. Spadefish (SS-411), tijdens de eerste oorlogspatrouille van deze onderzeeboot gedurende de periode van 23 juli 1944 tot 24 september 1944, in door de vijand gecontroleerde wateren in de Straat van Luzon in de Fillippijnen. Door zijn ervaring en uitmuntende inschattingen bracht Commander Underwood zijn schip veilig terug in de haven.
    Zijn gedrag tijdens het geheel was een inspiratie voor zijn officieren en manschappen en in overeenstemming met de hoogste tradities van de United States Naval Service."
    Navy Cross
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Commander
    Eenheid:
    Commanding Officer USS Spadefish (SS-411) / U.S. Navy
    Samenvatting:
    "De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen om een Gouden Ster ter gelegenheid van de tweede uitreiking van het Navy Cross te prestenteren aan Gordon Waite Underwood, Commander, U.S. Navy, voor voor eer en onverschrokkenheid en verdiensten tijdens de uitvoer van zijn functie als bevelhebber van de U.S.S. Spadefish (SS-411), tijdens de tweede oorlogspatrouille van deze onderzeeboot gedurende de periode van 23 oktober 1944 tot 12 december 1944, in door de vijand gecontroleerde wateren van de Oost Chinese Zee. Door zijn ervaring en uitstekende inschatting heeft Commander Underwood zijn schip veilig terug in de haven weten te brengen. Zijn gedrag tijdens de gehele operatie was een inspiratie voor zijn officieren en manschappen en in overeenstemming met de hoogste tradities van de United States Naval Service."

    Verkegen als Gouden Ster voor op het lint van de eerste Navy Cross.
    Navy Cross
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Commander
    Eenheid:
    Commanding Officer USS Spadefish (SS-411) / U.S. Navy
    Samenvatting:
    "De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen om een tweedecGouden Ster ter gelegenheid van de derde uitreiking van het Navy Cross te prestenteren aan Gordon Waite Underwood, Commander, U.S. Navy, voor voor eer en onverschrokkenheid en verdiensten tijdens de uitvoer van zijn functie als bevelhebber van de U.S.S. Spadefish (SS-411), tijdens de derde oorlogspatrouille van deze onderzeeboot gedurende de periode van 6 januari 1945 tot 13 februari 1945, in door de vijand gecontroleerde wateren van de Oost Chinese Zee. Door zijn ervaring en uitstekende inschatting heeft Commander Underwood zijn schip veilig terug in de haven weten te brengen. Zijn gedrag tijdens de gehele operatie was een inspiratie voor zijn officieren en manschappen en in overeenstemming met de hoogste tradities van de United States Naval Service."

    Verkregen als tweede Gouden Ster voor op het lint van de eerste Navy Cross.
    Navy Cross

    Bronnen

    Foto