TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Walsh, Quentin R.

Geboortedatum:
2 februari 1910 (Providence/Rhode Island, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
18 mei 2000 (Easton/Maryland, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Quentin R. Walsh werd op 2 februari 1910 geboren in Providence, Rhode Island. Begin jaren 1930 diende hij op de walvisvaart. Na zijn afstuderen aan de U.S. Coast Guard Academy in 1933 diende hij tussen Cuba en Nova Scotia bij de bewaking van smokkelroutes. In 1938 was Walsh gestationeerd op de Zuidpool en in 1940 in Groenland.

Ten tijde van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog had Walsh de rang van Lieutenant Commander bereikt. Hij diende in de Noord-Atlantische Oceaan op de U.S.S. Campbell en de U.S.S. Joseph Dickman. Uiteindelijk werd hij in september 1943 toegevoegd aan de "Staff of the Commander of the U.S. Naval Forces in Europe". Hierbij trainde hij de U.S. Navy Task Unit 127.2.8. Na de landingen in Normandië op 6 juni 1944, was Walsh betrokken bij het opstellen van de plannen voor de aanval op Cherbourg. Hij leidde persoonlijk een verkenningseenheid die bij de overval op de stad een eenheid van 300 Duitse militairen gevangen nam en 52 Amerikaanse krijgsgevangen Paratroopers bevrijdde.

Een aan het einde van de oorlog opgelopen ziekte zorgde erbvoor dat hij op medische gronden werd ontslagen. Bij het uitbreken van de Korea Ooglos werd hij opnieuw in dienst opgeroepen en diende hij bij het Coast Guard Headquarter's in Washington D.C. In 1960 werd hij eervol ontslagen.

Tot 1965 gaf Walsh les op de North Caroline High School. Hij overleed op 18 mei 2000.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
Task Unit 127.2.8, Logistics and Planning Division, U.S. Navy (Task Unit 127.2.8, Logistics and Planning Division, U.S. Navy)
Toegekend op:
mei 1945
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed en opmerkelijke dienstverlening in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van een speciaal opgeleide verkenningseenheid van de U.S. Navy op 26 en 27 juni 1944 in Cherbourg in Frankrijk. Lt. Comdr. Walsh landde met landmachttroepen in de haven van Cherbourg drie weken na de invasie in Normandië en drong door tot in het oostelijk deel van de stad. Terwijl hij zijn groep aanvoerde langs verspreide weerstandsnesten voerde hij straatgevechten en accepteerde de overgave van 750 Duitsers; 400 in het Marine arsenaal en 350 bij het nabij gelegen Fort du Homet. Hij wist 52 gepakte U.S. parachutisten vrij te krijgen die in het fort gevangen werden gehouden. Zijn agressieve leiding en zijn opmerkelijke moed speelden een grote rol bij de overgave van het laatste fort van het garnizoen van Cherbourg en de bezetting en het gebruik ervan door Geallieerde troepen werden daardoor aanzienlijk versneld. Het optreden van Lt. Comdr. Walsh gedurende deze actie strekt hem tot hoge eer en paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 338 (May 1945).
Navy Cross

Bronnen

Foto