TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Walt, Lewis William

Geboortedatum:
16 februari 1913 (nabij Harveyville/Kansas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
26 maart 1989 (Gulfport/Mississippi, Verenigde Staten)
Begraven op:
Quantico National Cemetery
Dienstnummer:
O-5436
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Company A, 1st Marine Raider Battalion, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen de Silver Star toe te kennen aan Captain Lewis William Walt (MCSN: 0-5436), United States Marine Corps wegens opvallende dapperheid en onverschrokkenheid terwijl hij het bevel voerde over een aanvalscompagnie van het First Marine Raider Battalion in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op Tulagi op de Solomonseilanden op 7 augustus 1942. Met vertoon van een gezond oordeel en duidelijk leiderschap leidde Captain Walt met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid de aanval van zijn compagnie op een stevig verschanste en goed verborgen Japanse troepenmacht en dwong de vijand uiteindelijk tot terugtrekking. Toen Captain Walt tijdens dezelfde actie ontdekte dat diverse mannen van zijn aanvalsgroep ernstig gewond waren geraakt door vijandelijk vuur rende hij, hoewel hij zelf bloot stond aan intens vuur van mitrailleurs en sluipschutters, naar voren en sleepte twee van zijn mannen in dekking waardoor hij hen het leven redde. Zijn inspirerende heldenmoed paste binnen de hoogste tradities van de Amerikaanse Marine.
Silver Star Medal (SSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
3rd Battalion, 5th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
29 september 1944
Navy Cross
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen het Navy Cross toe te kennen aan Lieutenant Colonel Lewis William Walt (MCSN: 0-5436), United States Marine Corps wegens uitzonderlijke heldenmoed terwijl hij was toegevoegd aan het Third Battalion, Fifth Marines (Reinforced), FIRST Marine Division in actie tegen vijandelijke Japanse troepen in de omgeving van de Baai van Borgen op Kaap Gloucester op New Britain op 10 januari 1944. Toen alle zes leden van een 37 mm geschutsbemanning gedood of gewond waren toen zij hun wapen een steile helling opduwden om steun te leveren aan vooruitgeschoven eenheden die waren vastgenageld door vijandelijk vuur, rende Lieutenant Colonel Walt zonder aarzelen alleen naar voren en begon, zijn eigen veiligheid volledig negerend, het wapen tegen de heuvel op te duwen. Geïnspireerd door zijn initiatief en moed kwamen diverse andere mannen hem te hulp en werkten zich onder zwaar vijandelijk vuur moeizaam de helling op totdat het geschut in een positie stond om de vijandelijke linies onder vuur te nemen. Lt. Col. Walt leidde moedig zijn mannen in vijf tegenaanvallen die de Japanners tijdens de nacht lanceerden in een poging een deel van de rug te heroveren en hij stelde zijn troepen in staat de aanvallen met zware verliezen voor de vijand af te slaan. Bij het hervatten van de strijd de volgende morgen leidde hij vaardig het bataljon bij het veroveren van de hele heuvel. Met zijn briljante leiding en zijn grote tactische kennis droeg Lt.Col. Walt aanzienlijk bij aan het succes van onze troepen in dit gebied en hield de beste tradities van de Amerikaanse Marine hoog.

SPOT AWARD, Commander, 7th Fleet: Serial 0879 (SofN Signed September 29, 1944).
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel der Mariniers)
Eenheid:
5th Marine Regiment, 1st Marine Division "The Old Breed", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Stalemate II
Navy Cross
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Gouden Ster in plaats van een tweede Navy Cross toe te kennen aan Lieutenant Colonel Lewis William Walt (MCSN: 0-5436), United States Marine Corps, wegens uitzonderlijke heldenmoed als Executive Officer van de Fifth Marines, FIRST Marine Division tijdens operaties tegen vijandelijke Japanse troepen op Peleliu op de Palaueilanden tussen 15 en 30 september 1944. Toen in de avond van 15 september 1944 de bevelvoerend officier van het 3de bataljon gewond raakte en de Executive Officer werd gedood tijdens een treffen met de vijand in dichte jungle, nam Lt. Col. Walt het commando over het bataljon over en met zijn agressieve en onvermoeibare leiding onder vuur van vijandelijke kleine wapens, mortieren en artillerie, hergroepeerde hij het bataljon en stelde het in staat een zware Japanse tegenaanval tijdens de nacht af te slaan en de volgende morgen naar het doel door te stoten. In de morgen van 20 september, als Regimental Executive Officer, baande hij zich een weg naar de noordelijke punt van het eiland om leiding te geven aan het opstellen van een kanon en hoewel hij bloot stond aan zwaar vuur van mitrailleurs en sluipschutters bleef hij bij het kanon en hield toezicht op de beschieting van een grot totdat die versterking was uitgeschakeld. Zijn voortdurende moed en bezielende leiding pasten binnen de hoogste tradities van de Marine van de Verenigde Staten van Amerika.

SPOT AWARD, Fleet Marine Force Pacific: Serial 00598.
Deze medaille is verkregen in de vorm van een gouden ster voor op het lint van de eerste medaille.

Bronnen

Foto