TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

White, Donald Morison

Geboortedatum:
19 augustus 1915 (Minneapolis/Minnesota, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
10 september 1955 (Escambia County/Florida, Verenigde Staten)
Begraven op:
Barrancas National Cemetery
Vak: 35-A. Rij: 0. Graf: 648.
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
Torpedo Squadron 9 (VT-9), U.S. Navy
Toegekend op:
28 april 1944
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom in operaties tegen de vijand, dienend als piloot van een torpedovliegtuig van de Marine en bevelvoerend officier van Torpedo Squadron NINE (VT-9) in actie tegen de vijand op 11 november 1943 boven de haven van Rabaul op New Britain. Ondanks de zware luchtafweer, het slechte weer en felle tegenstand van vijandelijke jagers, leidde Lt Cdr White zijn squadron naar een positie van waaruit zeven torpedotreffers werden geplaatst op vijf zware kruisers, een op een lichte kruiser en een op een destroyer die daarna zonk. Van de 18 geloste torpedoos troffen er negen doel, een ervan was door hemzelf gelanceerd. Tijdens een vijandelijke luchtaanval op de Task Group later die dag hielpen hij en zijn squadron de vijandelijke toestellen te verjagen hoewel hun vliegtuigen niet geschikt waren voor dergelijke acties. Tijdens dit gevecht werden drie vijandelijke jagers door piloten van zijn squadron neergehaald. Zijn opmerkelijke leiderschap en uitstekende training droegen aanzienlijk bij aan het verslaan van de vijandelijke eenheden en aan de verdediging van onze Task Group. Zijn optreden tijdens de gehele actie kwam overeen met de beste tradities van de Amerikaanse Marine.

Commander South Pacific: Serial 001081
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Toegekend op:
september 1944
Voor buitengewone prestaties tijdens het deelnemen aan luchtemissies - aan het hoofd van een Torpedo Squadron - in de eerste aanval op Truk Atoll tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 330 (Gold star)
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen