TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zarillo, James Rocco

Geboortedatum:
5 april 1923
Overlijdensdatum:
1 februari 1944 (Namur/Kwajelein atol, Marshall Eilanden)
Dienstnummer:
451610, U.S. Marine Corps Reserve
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

James Rocco Zarillo werd geboren in Orange, New Jersey. Hij was de achtste van tien kinderen geboren bij Zuid-italiaanse immigranten. Zijn beste vrienden uit zijn jeugd waren Biaggio Uricoli en Frank Manganelli.
James (die in het dagelijks leven "Jimmy" genoemd werd) had een oudere broer, Joseph (1918-1986), die tijdens de Tweede Wereldoorlog diende als parachutist bij het 456th en 463rd Parachute Field Artillerie Battalion. Zijn jongere broer, Rocco (1930 -2010) diende als parachutist bij de 82nd Airborne in Korea.
Een neef, Joseph P. Zarillo (1925 - 1945) kwam om het leven terwijl hij tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de 99th Infantry diende.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Tweede Klasse)
Eenheid:
3rd Battalion, 24th Marine Regiment, 4th Marine Division "Fighting Fourth", U.S. Marine Corps
Toegekend op:
31 mei 1944
Voordracht:
"Voor buitengewoon heldendom als schutter van een lichte machinegeweer bij het 3rd Battailon, 24th Marines, 4th Marine Division in actie tegen Japanse eenheden tijdens de strijd om het eiland Namur in de Kwajelein Atol op 1 februari 1944. Opgedragen om gericht vuur af te geven op een vijandelijke pillbox die het aanvalsteam had tegengehouden op een open positie in de voorste linies, probeerde Private First Class Zarillo deze opdracht uit te voeren maar was, door de gesteldheid van het terrein, niet in staat om eefectief op de vijandelijke positie te vuren. Met volledige veronachtzaming van zijn eigen veiligheid, nam hij zijn machinegeweer in zijn armen en lanceerde een gewaagde aanval in zijn eentje tegen de vijandelijke positie, deze vernietigend voordat hij dodelijk gewond raakte. Private First Class Zarillo zijn edelmoedige geest van zelfopoffering en extreme moed waren in overeenstemming met de hoogste tradities van de dienst bij de US Navy. Hij gaf moedig zijn leven voor zijn land."

Serial 2540 (May 31, 1944).
Navy Cross

Bronnen

  • Foto 1: Michael W. Mahoney
  • - Sterner C.D., Recipients of The Navy Cross, 1916 - Present
    - Michael W. Mahoney
    - Home of Heroes

Foto