TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Slaton, James Daniel

Geboortedatum:
2 april 1912 (Laurel/Mississippi, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
25 februari 1961
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Company K, 157th Infantry Regiment, 45th Infantry Division "Thunderbird", U.S. Army
Toegekend op:
30 mei 1944
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting met gevaar voor eigen leven in actie tegen de vijand in de omgeving van Oliveto in Italië op 23 september 1943. Cpl. Slaton was eerste verkenner van een sectie infanterie die opdracht had gekregen op de flank vijandelijke tegenstand, die erin was geslaagd twee aanvalspelotons vast te nagelen, neer te slaan. Voor zijn sectie uit kroop Cpl. Slaton naar een vijandelijk mitrailleurnest toe, viel met zijn bajonet aan en slaagde erin de schutter te doden. Toen zijn bajonet vast bleef zitten maakte hij hem van zijn geweer los en doodde een andere schutter met geweervuur. Op dat moment werd hij door een mitrailleur direct aan zijn linkerkant onder vuur genomen. Cpl. Slaton werkte zich toen onder voortdurend vuur over open terrein tot binnen bereik van granaten en bij zijn tweede poging plaatste hij een voltreffer op het tweede mitrailleurnest en doodde twee vijandelijke schutters. Daarna nam een derde mitrailleur hem vanaf 100 meter onder vuur en Cpl. Slaton doodde beide vijandelijke schutters met geweervuur. Als gevolg van Cpl. Slaton’s heldhaftige actie bij het uitschakelen van drie vijandelijke mitrailleurnesten met bajonet, granaten en geweervuur werden de twee pelotons infanterie die door vijandelijk vuur zware verliezen leden, in staat gesteld zich naar veiliger posities terug te trekken en het initiatief te hernemen. Cpl. Slaton trok zich die avond, onder mortiervuur en op bevel van zijn pelotonsleider terug. Cpl. Slaton’s heldhaftige acties rezen ver uit boven de normale plichtsbetrachting en waren vatbaar voor herhaling."
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes – 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996 - Whitlock, F., The Rock of Anzio – From Sicily to Dachau: A History of the U.S. 45th Infantry Division, Westview Press, Boulder, USA, 1998

Foto