TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Spurrier, Junior James

Geboortedatum:
14 december 1922 (Russell County/Virginia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
25 februari 1984 (Tennessee, Verenigde Staten)
Begraven op:
Mountain Home National Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company G, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army
Toegekend op:
1944
Op aanwijzing van de President en onder de bepalingen van Sec. I, Cir. 32, Hq. ETO US Army, 20 Mar. 1944, zoals gewijzigd bij Sec. I, Cir. 56, Hq. ETO US Army, van 27 mei 1944, wordt een Distinguished Service Cross toegekend aan Staff Sergeant Junior J. Spurrier, 13018254, Company G, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division, United States Army wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand. In de morgen van 16 september 1944 kreeg Company G, 134th Infantry, opdracht een heuvel te veroveren ten zuiden van Lac St. Christopher in Frankrijk. Deze heuvel stond bekend als een versterking met de vijand goed ingegraven in schuttersputjes en loopgraven. Terwij de compagnie ten aanval trok openden vijandelijke mitrailleurs en andere automatische wapens het vuur vanaf de rechterflank. Sgt. Spurrier, een sectieleider sprong onmiddellijk op een vlakbij staande tankjager en bemande de .50 mitrailleur. Voortgaand in de richting van de vijand opende hij het vuur, doodde en verwondde veel vijanden en dwong de rest zich in een loopgraaf terug te trekken. Sgt. Spurrier sprong toen van het voertuig, ging op de loopgraaf af en doodde alle aanwezigen door er handgranaten in te gooien. Hij klom toen weer op het voertuig en schakelde op dezelfde manier een tweede loopgraaf uit. Ondanks hevig vuur van vijandelijke mitrailleurs, mortieren en artillerie klom hij weer op het voertuig en bleef hij op zijn riskante positie op het voertuig de .50 mitrailleur vuren. Hij maakte in totaal 22 gevangenen voordat hij de top van de heuvel bereikte. De uitzonderlijke moed betoont door Sgt. Spurrier, zijn grote heldhaftigheid en hoge plichtsbetrachting zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten.

Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 103 (1944).
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company G, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army
Toegekend op:
15 maart 1945
Medal of Honor - Army (MoH)
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting met gevaar voor eigen leven in actie tegen de vijand bij Achain in Frankrijk op 13 november 1944. Om 14:00 uur viel Company G het dorp Achain vanuit het oosten aan. S/Sgt. Spurrier, gewapend met een BAR, trok om het dorp heen en ging er alleen op af. Aanvallend vanuit het westen doodde hij onmiddellijk drie Duitsers. Vanaf dat moment tot het donker werd zette S/Sgt. Spurrier zijn eenzame aanval tegen de vijand voort, afwisselend gebruikte hij een BAR en zijn M1 geweer, Amerikaanse en Duitse raketwerpers, een Duits automatisch pistool en handgranaten zonder acht te slaan op alle soorten vuur van kleine en autonatische wapens. Als gevolg van zijn heldhaftige acties doodde hij een officier en 24 manschappen en nam nog eens twee officieren en twee soldaten gevangen. Zijn moed bracht de Amerikaanse strijkrachten nieuwe eer."
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Voor wonden opgelopen op 21 september 1944.
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Opnieuw gewond op 9 december 1944.
Purple Heart

Bronnen

Foto