TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Thomas, Charles Leroy

Geboortedatum:
17 april 1920 (Alabama, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
15 februari 1980 (Detroit/Michigan, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company C, 614th Tank Destroyer Battalion, 103rd Infantry Division "Cactus Division", U.S. Army
Toegekend op:
13 januari 1997
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie op 14 december 1944 bij Climbach in Frankrijk. Terwijl hij aan het hoofd van een colonne voertuigen reed, die het dorp Climbach in Frankrijk moest bestormen en veroveren, stond Thomas’ gepantserde verkenningswagen bloot aan intensief vijandelijk vuur van artillerie, zelf-rijdend geschut en kleine wapens. Hoewel hij geraakt was door het eerste salvo vijandelijk vuur gebaarde Lt. Thomas de rest van de colonne te stoppen en ondanks de ernst van zijn verwondingen hielp hij de bemanning van het verwoeste voertuig bij het verlaten ervan. Bij het verlaten van de weinige dekking die het voertuig bood, werd 1st Lt. Thomas nogmaals door vijandelijk vuur geraakt en liep vele schotwonden op in zijn borst, zijn benen en zijn linkerarm. Ondanks de hevige pijn die deze wonden veroorzaakten, gaf 1st Lt. Thomas bevel twee anti-tankkanonnen in stelling te brengen die na enige ogenblikken het vijandelijk vuur met succes beantwoordden. Zich realiserend dat hij het commando over het peloton niet langer kon voeren gebaarde hij naar de pelotonscommandant om zich bij hem te voegen. 1st Lt. Thomas lichtte hem toen grondig in over de opstelling van het vijandelijk geschut en de algehele situatie. Pas nadat hij er zeker van was dat zijn jongere officier de situatie geheel meester was liet hij zich afvoeren. De uitzonderlijke heldenmoed van 1st Lt. Thomas vormde een inspiratie voor zijn mannen en zijn een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten.

Postuum toegekend.
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • Foto 1: U.S. Army
  • - Wilson Jr., J., The 761th "Black Panther" Tank Battalion in World War II, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 2006

Foto