TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vlug, Dirk John

Geboortedatum:
20 augustus 1916 (Maple Lake/Minnesota, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
25 juni 1996 (Grand Rapids/Michigan, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private 1st Class
Eenheid:
1st Battalion, 126th Infantry Regiment, 32nd Infantry Division "Red Arrow", U.S. Army
Toegekend op:
26 juni 1946
"Hij toonde opvallende moed en onverschrokkenheid met meer dan buitengewone plichtsbetrachting toen een Amerikaanse wegversperring op de Ormocweg werd aangevallen door vijandelijke tanks. Hij verliet zijn dekking en met een raketlanceerder en zes raketten ging hij alleen voorwaarts onder zwaar mitrailleurvuur en vuur van een 37 mm. kanon. Na zelf te hebben geladen, vernietigde hij de eerste tank en doodde de bemanning met een enkel schot. Terwijl de bemanning van de tweede tank eruit begon te klimmen om hem aan te vallen, doodde hij een van de vijanden met zijn pistool, dwong de anderen terug te keren in hun voertuig dat hij daarop met een tweede schot vernietigde. Nog drie vijandelijke tanks reden de weg op, dus kwam hij naast de eerste, schakelde die uit en daarna, ondanks een regen van vijandelijk vuur werkte hij zich verder naar voren om een andere te vernietigen. Met zijn laatste schot raakte hij het overgebleven voertuig dat daardoor langs een steile helling naar beneden stortte. Met zijn aanhoudende heldenmoed tegenover een overmacht vernietigde Pfc. Vlug vijf vijandelijke tanks en droeg in hoge mate bij aan de succesvolle voltooing van de missie van zijn bataljon."
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • Foto 1: Find a Grave
  • Foto: John "J-Cat" Griffith via Find a Grave
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes – 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996
    - Blakeley, H.W., The 32nd Infantry Division – In world War II, The Battery Press, Nashville, USA, 2000
    - 32nd-division.org

Foto