TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Whiteley, Eli Lamar

Geboortedatum:
10 december 1913 (Liberty Hill-Williamson County/Texas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
2 december 1986 (College Station-Brazos County/Texas, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Eli Lamar Whiteley werd op 10 december 1913 geboren op de familieboerderij bij Liberty Hill, Texas als de zoon van Eli Whiteley en Ruth Hunt. In 1932 studeerde hij af aan de High School. Hij studeerde in 1941 af aan de Agricultural and Mechanical College of Texas (later Texas A&M University) gevolgd door zes maanden studie aan de Universiteit van North Carolina.

In april 1942 werd hij opgeroepen voor militaire dienst en ontving hij zijn opleiding in Fort Wolters, Texas en Fort Benning, Georgia. Hij diende in Europa als First Lieutenant bij Company L, Fifteenth Infantry Regiment, Third Infantry Division.

Na de oorlog keerde hij terug naar de North Caroline State University en behaalde in 1948 zijn Marster's graad. In 1949 huwde hij met Anna Morris uit Laurenberg, North Carolina. He paar kreeg twee zonen en drie dochters.
Eli Whiteley overleed op 2 december 1986 en werd begraven in Sectie F, Locatie 20, plek 8 van de College Station Cemetery, College Station, Brazos County, Texas, Verenigde Staten.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company L, 15th Infantry Regiment, 3rd Infantry Division "The Rock of the Marne", U.S. Army
Toegekend op:
14 september 1945
Aanbeveling:
"Vanwege buitengewone moed en standvastigheid in actie, uitsteigend boven en verder dan de dienst verwachtte bij Company L, 15th Infantry Regiment, 3rd Infantry Division. Terwijl hij zijn peloton op 27 december 1944 aanvoerde in felle huis-tot-huis gevechten in de versterkte stad Sigolsheim in Frankrijk viel hij een gebouw aan door een straat die onder woest vuur van mortieren en automatische wapens lag. Hij werd geraakt en ernstig gewond aan zijn arm en schouder maar hij stormde het huis alleen binnen en doodde twee van de verdedigers. Terwijl hij rook- en brisantgranaten voor zich uit gooide bereikte hij het volgende huis en stormde naar binnen, doodde twee vijanden en nam er 11 gevangen. Hij bleef zijn peloton aanvoeren bij de uitzonderlijk gevaarlijke taak versterkte punten in de straat te zuiveren van vijandelijke troepen totdat hij een gebouw bereikte dat bezet werd door fanatieke Nazi troepen. Hoewel hij verwondingen had opgelopen waardoor zijn linkerarm onbruikbaar was geworden, ging hij naar dit sterk verdedigde huis toe en nadat hij met bazookavuur een bres in de muur had geblazen, bestormde hij het onder een regen van kogels. Zijn mitrailleur onder zijn gezonde arm klemmend, stormde hij het huis binnen door het gat dat hij met zijn raketten had gemaakt; hij doodde vijf vijanden en dwong de resterende 12 zich over te geven. Toen hij naar buiten kwam om zijn onverschrokken aanval voort te zetten werd hij nogmaals geraakt en ernstig gewond. Hevige pijn lijdend en met een oog geperforeerd door een granaatsplinter, riep hij zijn mannen toe hem te volgen naar het volgende huis. Hij was vastbesloten in gevecht te blijven en bleef aan het hoofd van zijn peloton totdat hij onder dwang werd afgevoerd. Met zijn minachting voor persoonlijke veiligheid, zijn agressiviteit ondanks dat hij ernstig gewond was, zijn vastberaden leiderschap en zijn uitzonderlijke moed doodde 1st Lt. Whiteley negen Duitsers, nam er nog eens 23 gevangen en vormde de speerpunt voor een aanval waardoor de vijandelijke tegenstand in dit belangrijke gebied werd gebroken."

General Order No. 79, 14 september 1945.
Uitgereikt op 23 augustus 1945 door President Truman.
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • Foto: Home of Heroes
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996.
    - Rajordan