TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wiedorfer, Paul Joseph

Geboortedatum:
17 januari 1921 (Baltimore/Maryland, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
25 mei 2011 (Baltimore/Maryland, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private (Soldaat)
Eenheid:
Company G, 3rd Battalion, 318th Infantry Regiment, 80th Infantry Division, U.S. Army
Toegekend op:
12 juni 1945
"Hij alleen maakte het voor zijn compagnie mogelijk op te trekken tot het doel was bereikt. Company G had een bos van sluipschutters gezuiverd en een peloton trok over een open plek naar een tweede bos toen het op zwaar machinegeweervuur stuitte van twee aan de bosrand ingegraven Duitse stellingen. Deze stellingen werden geflankeerd door vijandelijke infanteristen. Het peloton ging in dekking achter een smalle rug op ongeveer 40 meter van de vijandelijke stelling. Er was geen andere dekking beschikbaar en het hele peloton werd vastgenageld door het Duitse vuur. Het was bijna middag en de dag was helder maar het terrein was uiterst moeilijk vanwege een 7 centimeter dikke sneeuwlaag die de nacht ervoor op de bevroren grond was gevallen. Pvt. Wiedorfer realiseerde zich dat het peloton niet verder op kon trekken voordat de beide mitrailleurnesten waren uitgeschakeld en rende vrijwillig en alleen zonder enige dekking over het glibberige terrein. Gebukt rennend onder een regen van vijandelijk vuur gleed hij uit en viel in de sneeuw maar hij kwam snel overeind en ging verder terwijl de vijand zijn vuur uit automatische en kleine wapens op hem concentreerde. Pvt. Wiedorfer ontsnapte op wonderbaarlijke wijze aan verwondingen en bereikte een punt op ongeveer tien meter van het eerste mitrailleurnest en gooide er een granaat in. Met zijn geweer doodde hij de overgebleven Duitsers en zonder aarzelen wendde hij zich naar rechts en viel het tweede mitrailleurnest aan. Een van de vijanden raakte door zijn vuur gewond en de andere zes gaven zich onmiddellijk over. Deze heldhaftige actie door een man stelde het peloton in staat vanachter zijn beschermende heuveltje met succes verder te trekken en het doel te bereiken. Enkele minuten later, toen zowel de pelotonsleider als zijn sergeant gewond raakten, nam Pvt. Wiedorfer het commando over het peloton over en leidde het met bezielende energie verder voorwaarts totdat de missie was voltooid."
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • Foto 1: The Troubleshooters.com
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes – 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996