Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Williams, Hershel Woodrow "Woody"

Geboortedatum:
2 oktober 1923 (Fairmont/West Virginia, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
29 juni 2022 (Huntington/West Virginia, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Corporal (Korporaal)
Eenheid:
Company C, 1st Battalion, 21st Marine Regiment, 3rd Marine Division "Fighting Third", U.S. Marine Corps
Uitgereikt voor:
Operatie Detachment
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting met gevaar voor eigen leven als sergeant der genie dienend bij het 21st Marines, 3d Marine Division, in actie tegen vijandelijke troepen op Iwo Jima in de Vulkaaneilanden op 23 januari 1945. Cpl. Williams bood snel zijn diensten aan toen onze tanks vergeefs probeerden een weg voor de infanterie vrij te maken door het netwerk van betonnen bunkers, ingegraven mijnen en zwart vulkanisch zand; hij ging moedig alleen vooruit om te proberen het verwoestende mitrailleurvuur vanuit de hardnekkige posities te verminderen. Slechts beschermd door vier infanteristen, vocht hij vier uur lang onder vreselijk vuur van vijandelijke kleine wapens en keerde herhaaldelijk naar de eigen linies terug om explosieven klaar te maken en herstelde vlammenwerpers te bemachtigen en werkte zich moeizaam weer terug, regelmatig naar de achterzijde van de versterkingen gaand om de ene positie na de andere uit te schakelen. Bij een gelegenheid klom hij brutaal op een bunker om de loop van zijn vlammenwerper door de ventilatieopening te steken waardoor hij de bezetters doodde en het wapen uitschakelde; bij een andere gelegenheid viel hij grimming vijandelijke infanteristen aan die probeerden hem met bajonetten te stoppen en doodde hen met een salvo uit zijn vlammenwerper. Met zijn onverzettelijke vastberadenheid en zijn uitzonderlijke heldenmoed tegenover meedogenloze vijandelijke tegenstand was hij direct verantwoordelijk voor het neutraliseren van een van de meest fanatiek verdedigde Japanse versterkingen waar zijn regiment op stuitte en hij droeg er in hoge mate toe bij dat zijn compagnie het doel kon bereiken. De agressieve vechtlust en het hoge plichtsbesef van Cpl. Williams gedurende deze zwaar bevochten actie versterken de hoogste tradities van de U.S. Naval Service."
Medal of Honor - Navy/Marine Corps (MoH)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

2 bronze stars
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen

  • Foto 1: U.S. Marine Corps
  • - Jordan, Kenneth N., Yesterdayís Heroes Ė 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996
    - Aurthur, R.A. & Cohlmia, K., The Third Marine Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1989
    - Clark, G.B., The Six Marine Divisions in the Pacific Ė Every Campaign of World War II, McFarland & Company, Jefferson, North Carolina, USA, 2006
    - U.S. Marine Corps History Division

Foto

Nieuws

Staatseer voor laatste WO II-veteraan VS met hoogste onderscheiding

jul2022

Staatseer voor laatste WO II-veteraan VS met hoogste onderscheiding

Een bijzondere eer voor de laatste Amerikaanse veteraan met de hoogste militaire onderscheiding uit de Tweede Wereldoorlog. De op 98-jarige leeftijd overleden Woody Williams is opgebaard in het Capitool, de zetel van het Amerikaanse Congres.

Lees meer