Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Wilson, Robert Lee

Geboortedatum:
24 mei 1921 (Centralia/Illinois, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
4 augustus 1944 (Tinian, Marianen)
Begraven op:
Amerikaans Oorlogsgraf Hillcrest Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Op 9 september 1941 trad hij in dienst bij het U.S. Marine Corps.
Hij kwam op 4 augustus 1944 om het leven op Tinian, waar hij aanvankelijk ook werd begraven. In 1948 werd zijn lichaam overgebracht naar de Hillcrest Cemetery in Centralia, Illinois.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class (Marinier der Eerste Klasse)
Eenheid:
2nd Battalion, 6th Marine Regiment, 2nd Marine Division "The Silent Second", U.S. Marine Corps
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting met gevaar voor eigen leven, dienend bij het 2d Battalion, 6th Marines, 2d Marine Division, in actie tegen vijandelijke Japanse troepen op het eiland Tinian in de Marianen op 4 augustus 1944. Als lid van een groep Mariniers, oprukkend door dichte onderbegroeing om geÔsoleerde weerstandsnesten uit te schakelen, ging Pfc. Wilson moedig voor zijn kameraden uit naar een stapel rotsen waarachter vermoedelijk Japanse troepen verborgen zaten. Zich volledig bewust van het dreigende gevaar ging hij voorwaarts terwijl de rest van de sectie, gewapend met automatiache geweren zich achter hem aansloot toen een vijandelijke granaat midden in de groep belandde. Snel handelend, schreeuwde Pfc. Wilson een waarschuwing naar de mannen en dook zonder aarzelen op de granaat, heldhaftig zijn leven offerend opdat anderen zouden blijven leven en hun missie voltooien. Zijn uitzonderlijke moed, zijn dappere trouw en onwankelbaar plichtsbesef onder groot gevaar strekken Pfc. Wilson en de U.S. Naval Service tot de hoogste eer. Hij offerde moedig zijn leven voor zijn land."

Posthuum toegekend.
Medal of Honor - Navy/Marine Corps (MoH)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tweede Purple Heart ontvangen in de vorm van een gouden ster te dragen op het lint van de eerste Purple Heart.
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

4 bronze campaign stars
Asiatic-Pacific Campaign Medal

Bronnen

Foto