TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bigelow, Elmer Charles

Geboortedatum:
12 juli 1920 (Hebron/Illinois, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
15 februari 1945 (nabij Corregidor, Philippijnen)
Begraven op:
Amerikaans Oorlogsgraf Linn-Hebron Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Elmer Charles Bigelow werd op 12 juli 1920 geboren als zoon van Albert Dewey Bigelow en Verna Bigelow-Grabbert. Hij ging in september 1942 in dienst bij de Naval Reserve in Chicago, Illinois. Na zijn basisopleiding aan het Naval Station Great Lakes in North Chicago, Illinois, en te Lawrence, Kansas, werd hij in juni 1943 gestationeerd op de U.S.S. Fletcher (DD-445). Hij overleed op 15 februari 1945 als Watertender 2nd Class, aan zijn verwondingen opgelopen tijdens gevechten op 14 februari 1945 en werd postuum bevorderd tot Watertender 1st Class.
Elmer Charles Bigelow werd begraven op de Linn-Hebron Begraafplaats in Hebron, Illinois.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Watertender 1st Class
Eenheid:
U.S.S. Fletcher (DD-445), U.S. Navy
Aanbeveling:
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting met gevaar voor eigen leven aan boord van de U.S.S. Fletcher in actie tegen vijandelijke troepen voor het eiland Corregidor op de Filippijnen op 14 februari 1945. Bigelow, die aan dek van de Fletcher stond toen een vijandelijke granaat het schip trof, handelde onmiddellijk toen het dodelijke projectiel in scherven uiteen spatte die doordrongen tot No 1 magazijn, waardoor enkele bakken kruit in brand raakten. Hij greep een paar brandblussers en stormde naar beneden in een vastberaden poging de laaiende vlammen te doven. Hij weigerde kostbare tijd te verliezen door het opzetten van adembescherming, dook de verblindende rook in die uit het luik van het magazijn golfde en sprong in het brandende compartiment. Ondanks de bijtende rook die met iedere pijnlijke ademhaling zijn longen verschroeide, werkte hij snel en met instinctieve zekerheid en slaagde er snel in de branden te blussen en kisten en schotten af te koelen, waardoor hij verdere schade aan het getroffen schip voorkwam. Hoewel hij de volgende dag aan zijn verwondingen overleed, had Bigelow met zijn onverschrokken moed, zijn grote vaardigheid en directe handelen in een noodsituatie een explosie van een magazijn voorkomen, die zijn schip zeker aan de genade van de woest vurende Japanse kanonnen op Corregidor zou hebben overgeleverd en zijn heldhaftige geest van zelf-opoffering tegenover een vrijwel zekere dood droeg bij aan de hoogste tradities van de U.S. Naval Service. Hij offerde moedig zijn leven in dienst van zijn land."

Posthuum toegekend, datum van aanbeveling niet bekend
Medal of Honor - Navy/Marine Corps (MoH)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Watertender 1st Class
Eenheid:
U.S.S. Fletcher (DD-445), U.S. Navy
Purple Heart

Bronnen

Foto

Thema's