TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bloch, Orville Emil

Geboortedatum:
10 februari 1915 (Big Falls/Wisconsin, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
28 mei 1983
Begraven op:
Evergreen Washelli Memorial Park
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company E, 338th Infantry Regiment, 85th Infantry Division "Custer Division", U.S. Army
Toegekend op:
10 februari 1945
"Wegens opvallende moed en onverschrokkenheid en meer dan buitengewone plichtsbetrachting met gevaar voor eigen leven. 1st Lt. Bloch nam de taak op zich, vijf vijandelijke mitrailleurnesten op te ruimen die in dat gebied de opmars een dag lang hadden opgehouden. Hij koos drie vrijwilligers uit zijn peloton en de patrouille werkte zich kruipend naar een grote rots waarachter zich een groep van drie gebouwen en vijf mitrailleurnesten bevonden. Hij liet de drie mannen bij de rots achter en viel het eerste mitrailleurnest alleen aan, voortstormend onder fel automatisch vuur, trapte de mitrailleur omver en nam de bemanning van vijf gevangen. Hij trok de pin uit een granaat, hield deze klaar in zijn hand en stormde onder striemend automatisch vuur naar het tweede mitrailleurnest dat 15 meter verder op de hoek van een naast gelegen gebouw lag. Toen hij binnen 20 meter van de opstelling was, gooide hij de granaat waardoor de schutter gewond raakte, de andere twee leden van de bemanning vluchtten door een deur het huis binnen. Hij riep een van zijn vrijwilligers om hem te vergezellen en samen renden ze naar de andere kant van het huis waar ze contact maakten met een mitrailleurploeg die naar dit huis toe rende. 1st Lt. Bloch en zijn mannen openden het vuur op de vijandelijke bemanning, dwong hen de mitrailleur en de munitie te verlaten en het zelfde huis in te vluchten. Zonder een moment te aarzelen, rende 1st Lt. Bloch alleen door de deur in een regen van vuur uit kleine wapens, zijn karabijn afvurend vanaf de heup en overmeesterde de zeven bezetters waarvan hij er drie verwondde. 1st Lt. Bloch ging toen met zijn mannen verder naar een derde huis waar ze een achtergelaten vijandelijke mitrailleur aantroffen en op de andere hoek van het gebouw nog een vijandelijk mitrailleurnest ontdekten. De zes-mans bemanning ontdekte 1st Lt. Bloch op hetzelfde moment waarop hij hen zag. Zonder een moment te aarzelen rende hij op hen af. De vijand vuurde wild met pistolen in zijn richting en verdween door een deur van het huis. 1st Lt. Bloch volgde hen door de deur, zijn karabijn afvurend vanaf de heup, verwondde twee vijanden en nam er zes gevangen. In totaal had 1st Lt. Bloch eigenhandig 19 gevangenen gemaakt waarvan er zes gewond raakten en had totaal vijf vijandelijke mitrailleurnesten uitgeschakeld. Zijn moedige en heldhaftige acties bespaarden zijn eenheid vele verliezen en stelde hen in staat de aanval met hernieuwde kracht en bezieling voort te zetten."
Medal of Honor - Army (MoH)

Bronnen

  • - Jordan, Kenneth N., Yesterday’s Heroes – 433 men of World War II awarded the Medal of Honor 1941-1945, Schiffer Publishing Ltd., USA, 1996
    - Schultz, P., The 85th Infantry Division in World War II, The Battery Press, Nashville, USA, 1980

Foto