TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Burr, Herbert Hoover "Doc"

Geboortedatum:
13 september 1920 (Saint Joseph/Missouri, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
8 februari 1990
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private 1st Class
Eenheid:
Company C, 41st Armored Tank Battalion, 11th Armored Division "Thunderbolt", U.S. Army
Toegekend op:
1945
Aanbeveling:
Wegens buitengewoon heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij C Company, 41st Tank Battalion, 11th Armored Division in actie tegen vijandelijke troepen op 15 januari 1944 in België. Die dag werd tijdens een actie bij Noville de tank waarin Pvt Burr als hulpchauffeur diende, door vijandelijk artillerievuur buiten gevecht gesteld. Pvt Burr klom eruit, voerde een gewond bemanningslid af naar een veilige plek en kroop de 150 meter terug naar de brandende tank in een poging de resterende bemanningsleden te redden. Toen hij zag dat ze dood waren reed hij de tank naar een dekking en bluste de vlammen. De opvallende heldenmoed van Pvt Burr en zijn dappere plichtsbesef weerspiegelen de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika en strekken hem, de 11th Armored Division en de Landmacht van de Verenigde Staten tot grote eer.

Headquarters, Third U.S. Army, General Orders No. 52.
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company C, 41st Armored Tank Battalion, 11th Armored Division "Thunderbolt", U.S. Army
Toegekend op:
30 augustus 1945
Medal of Honor - Army (MoH)
"Hij toonde opvallende moed in actie toen de tank waarin hij boegschutter was, door een vijandelijke raket werd geraakt waardoor de pelotonssergeant ernstig gewond raakte en de rest van de bemanning gedwongen was het voertuig te verlaten. Verdoofd, maar verder niet gewond, ging S/Sgt. Burr onmiddellijk op de bestuurdersplaats zitten en vervolgde zijn opdracht, de stad binnen te gaan en de toestand van de wegen te verkennen. Toen hij een bocht om ging, kwam hij oog in oog met een 88 mm anti-tank kanon. Zich realiserend dat hij geen bemanning had, niemand om het geschut te bedienen, verkoos hij moedig zijn persoonlijke veiligheid te negeren in een directe aanval op het Duitse wapen. Met hoge snelheid reed hij recht op het geladen kanon af dat door vijandelijke troepen volledig bemand was, die slechts aan een touw hoefden te trekken om een granaat in zijn voertuig te jagen. Zo onverwacht en gedurfd was zijn aanval dat hij zijn tank helemaal over het kanon kon rijden, het vernietigend en de bemanning dwingend in verwarring te vluchten. Hij ramde toen nog vaardig een grote vrachtwagen en liet deze omslaan, draaide zijn logge voertuig en keerde naar zijn compagnie terug. Toen medisch personeel dat opgeroepen was om de gewonde sergeant te verzorgen, deze niet kon vinden, rende de moedige soldaat door een regen van vuur van sluipschutters om hen naar zijn gevallen kameraad te leiden. De moedige, onbevreesde vastberadenheid van S/Sgt. Burr, zijn vaardigheid en grote plichtsbetrachting resulteerden in het tegen alle verwachtingen in voltooien van zijn missie."

Bronnen

Foto