TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Ekelenburg, van, Dirk

  Geboortedatum:
  24 maart 1917 (Vlaardingen)
  Overlijdensdatum:
  11 mei 1945 (Landeskrankenhaus Neustadt/Holstein, Duitsland)
  Nationaliteit:
  Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Dirk van Ekelenburg kwam in 1941 in Nieuw Amsterdam. Hij was benoemd als hulpprediker van de Ned. Herv. Kerk. Omdat zijn pastorale gebied vrij groot was kreeg hij de vraag of hij niet eens wilde uitkijken naar onderduikadressen voor o.a. Franse krijgsgevangenen. Vanzelf rolde hij in een verzetsgroep met o.a. Reinink, Bosman, v.d. Vinne, Oorlog en Boogaard. Ook had de groep directe contacten met Kalter, Emmens en Akkerman. Bekende namen uit de groep van Johannes Post. De groep zorgde voor kleding en bonkaarten,
  Onderduikadressen. Handig was dat Cees Oorlog politieman was en Henk Boogaard diende bij de marechaussee. Naast zijn werk als hupprediker maakte Dirk van Ekelenburg, met behulp van Ďboekhandelaarí van Wieren en zijn zoon Cor, het illegale weekblad "Luctor Et Emergo" het welk ruim verspreidt werd in Zuid Oost Drenthe. Begin 1945 moest ĎVan Ekelenburgí onderduiken in Schoonoord maar op 25 januari viel daar de landwacht binnen en arresteerde hem. Hij werd, via de strafgevangenis van Assen op transport gesteld naar het KZ Neuengamme bij Hamburg. Overleefde het Ďengelse"bombardement op 3 mei 1945 in de Lubeckerbocht ternauwernood maar overleed op 11 mei 1945 in het, inmiddels door de Engelsen in bezit genomen, Landeskrankenhaus van Neustadt. Slechts 28 jaar oud. Hij liet een jonge vrouw en twee kleine kinderen achter.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Toegekend op:
  9 juni 1983
  De Yad Vashem onderscheiding is uitgereikt aan Dirk en Lientje van Ekelenburg-van der Mast voor hun hulp, met gevaar van eigen leven, aan joodse medeburgers gedurende de holocaust van 1940-1945.


  Uitgereikt op 25 januari 1985 in Hoogeveen door de, toenmalige, IsraŽlische ambassadeur in Nederland.
  Yad Vashem-decoration
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Eenheid:
  LO-LKP
  Toegekend op:
  23 januari 1982
  Uitgereikt in Maassluis op 23 januari 1982 in Maassluis door Z.K.H. Prins Bernhard.
  Het verzetsherdenkingskruis is Dirk van Ekelenburg toegekend voor zijn verzetswerk in Nieuw Amsterdam e.o. gedurende de periode 1941-1945, o.a. voor hulp aan Franse krijgsgevangenen, het (laten) onderduiken van verzetsmensen wier leven in gevaar was en het maken en verspreiden van het illegaal weekblad.ĒLuctor et emergoĒ.

  Verzetsherdenkingskruis (VHK)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Uitgereikt (verm. 1947) aan hen die in actieve dienst zijn geweest bij de BS. Het is een postume hulde aan degene die hun leven hebben gegeven voor het land en een bewijs van eerbied en erkentelijkheid voor hen die het hoogste offer hebben gebracht.
  Herinneringsinsigne Binnenlandse Strijdkrachten 1944-1945

  Bronnen

  Foto