TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Amsterdam, van, Andreas Antonius Johannes

Geboortedatum:
13 november 1917 (Kortenhoef, Nederland)
Overlijdensdatum:
27 maart 1945 (boven Brandenburg, Duitsland)
Vermeld op:
Gedenkplaats Vermiste Vliegeniers Runnymede
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Woonde in Kortenhoef. Beroepsmilitair. Kapitein-vlieger Royal Air Force 139e Squadron. Van Amsterdam, wiens bijnaam André Mokum luidde, is in de nacht van 27 op 28 maart 1945 vanaf de RAF-basis Upwood met negen Mosquito's als ,,Pathfinder Force" opgestegen met de Mosquito Mk XVI-MM 131 voor een raid naar Berlijn. Zijn toestel werd neergehaald door een Duitse Messerschmitt. Van Amsterdam kon het brandende toestel met zijn parachute verlaten en kwam behouden aan de grond bij Brandenburg. Daar is hij om het leven gebracht. Door wie is niet bekend. Wellicht door woedende burgers, die geallieerde vliegers haatten vanwege de bombardementen op civiele doelen. Maar ook kan hij zijn gefusilleerd als spion. Postuum ontving hij het Vliegerkruis en het Distinguished Flying Cross. Sinds 27 mei 2010 staat zijn naam op het vliegermonument in Soesterberg. Van Amsterdam heeft geen aanwijsbaar graf.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Reserve-eerste Luitenant
Eenheid:
No. 320 (Dutch) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
26 mei 1944
Voordracht:
"Gedurende geruimen tijd bij het 320e Squadron R.D.N.A.S. van Onzen Marine Luchtvaartdienst in het Vereenigd Koninkrijk, in oorlogsvluchten tegen den vijand blijkt gegeven van moed, bekwaamheid, volharding en plichtsbetrachting."

171e Verlening.
Koninklijk Besluit No. 6 dd. 26 mei 1944.
Vliegerkruis (VK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 139 (Jamaica) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
3 juli 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen