TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Ritte, Willem Jacobus

Geboortedatum:
4 juni 1913 (Haarlem, Nederland)
Overlijdensdatum:
30 juli 1943 (Noordzee)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Officier vlieger der 3de klasse
Voordracht:
"Voor uitstekende daden in tijde van oorlog voor het Vaderland bedreven, te weten:
Ingedeeld zijnde als waarnemer aan boord van Ons vliegtuig R7, hetwelk tot taak had in de nacht van 15 op 16 October 1940 naar het door den vijand bezette Nederland te vliegen en aldaar te landen op een der meeren, teneinde een voor den geheimen dienst belangrijke opdracht uit te voeren, door zijn bekwaam en beleidvol optreden in hoge mate bijgedragen tot het uitvoeren van de gevaarvolle opdracht."
Koninklijk Besluit no. 3 van 15 november 1940.
Bronzen Kruis (BK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Behorende bij het Bronzen Kruis.
Eervolle Vermelding (EV)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Officier-Vlieger der Derde Klasse
Eenheid:
No. 320 (Dutch) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
10 januari 1941
Aanbeveling:
"Lieutenant Schaper, Sub-Lieutenant Ritte en Corporal Van Tongeren fungeerden respectievelijk als vlieger, navigator en radiotelegrafist/schutter van een Fokker watervliegtuig dat uitgezonden werd voor een bijzondere missie van zeer groot belang die ongewone voorbereiding, moed en initiatief op een hoog niveau vereiste. Bovendien hield de operatie in landen en opstijgen in vijandelijk gebied, in het donker en zonder enige hulp. Op een hoogte van minder dan 100 voet stuitten ze op felle tegenstand van mitrailleurs en zoeklichten. Sub-Lieutenant Ritte werd van korte afstand door het volledige salvo lichtspoor getroffen. Gelukkig ketste het salvo af op de bommenrichtkijker maar de benen, handen, gezicht en borst van deze officier werden door splinters geraakt. Cpl. van Tongeren betoonde uitzonderlijke koelbloedigheid en kwaliteiten van hoog peil om met zijn wapen te blijven vuren ondanks het feit dat hij aan zijn benen gewond was geraakt en het wapen hem uit handen werd geslagen. Lieutenant Schaper slaagde er door zijn vastberadenheid en moed in, zijn ernstig beschadigde toestel met beide gewonde bemanningsleden naar de basis terug te vliegen. Hoewel hij aan bloedverlies leed, bleef Sub-Lieutenant navigeren en stelde zo zijn vlieger in staat in de meest moeilijke omstandigheden een veilige landing te maken. Lieutenant Schaper, Sub-Lieutenant Ritte en Corporal Van Tongeren vormden een team waarin alleen perfecte samenwerking hen in staat stelde zich aan een situatie te onttrekken die wellicht hopeloos had kunnen zijn.
Toestemming tot dragen verleend per Koninklijk Besluit No. 6, dd. 28 februari 1941.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen

Foto