De website is nu nog groter en beter geworden! WW2Awards.com is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu zijn de secties Personen en Onderscheidingen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Wijnberg, Abraham Victor

  Geboortedatum:
  27 november 1920 (Groningen, Nederland)
  Overlijdensdatum:
  oktober 1991
  Nationaliteit:
  Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

  Biografie

  Victor Wijnberg groeide op in Amsterdam en werd eind jaren '30 ingedeeld bij de Luchtvaartafdeling. Na de Nederlands capitulatie werd hij door de Duitsers geÔnterneerd maar wist daaruit te ontsnappen en bereikte per vissersboot vervolgens Engeland,
  Na te zijn opgeleid tot geheim agent werd hij aanvankelijk ingedeeld bij de parachutistenopleiding. Hij gaf er echter de voorkeur aan om bij de RAF te gaan. Na de medische keuring meldde hij zich bij een Air Crew Receiving Centre en stroomde vervolgens de vliegopleiding in.
  Aansluitend aan de opleiding werd Wijnberg 22 april 1944 ingedeeld bij No. 640 Squadron RAF en nam deel aan bombardementsmissies met de Handley Page Halifax. In de nacht van 24 op 25 april vloog hij als tweede piloot zijn eerste missie die naar Karlsruhe ging. Van 5 op 6 juni 1944 bombardeerde hij de kustbatterijen bij Maisy in NormandiŽ ter ondersteuning van de geallieerde invasie.
  Na 40 vluchten zat zijn tour erop en werd aansluitend vlieginstructeur in de RAF. Daarna vervolgde hij zijn luchtmachtcarriere bij de Dutch Communication Flight in RAF Transport Command.
  Wijnberg was Joods en bood wellicht daarom na de Tweede Wereldoorlog zijn diensten vrijwillig aan bij de Jewish Agency - voorloper van de Staat Israel- en vloog transportvluchten op Palestina. Nadat hij op een ferryvlucht was gestrand in Egypte zat hij zes maanden gevangenisstraf in Cairo uit.
  Later werd hij een succesvol zakenman.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
  Eenheid:
  No. 640 Squadron, Royal Air Force
  Toegekend op:
  30 augustus 1944
  Samenvatting:
  Verkregen vanwege het feit dat Wijnberg tijdens een missie op 2 augustus 1944 zijn vliegtuig inclusief bemanning veilig terug wist te vliegen naar de basis nadat het toestel tot twee maal toe werd geraakt door Flak waarbij veel van de instrumenten verloren gingen en het toestel in een duikvlucht was gekomen.
  Bijzonderheden:
  Toestemming tot dragen per Koninklijk Besluit No. 6, dd 28 september 1944.
  Distinguished Flying Cross (DFC)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Rang:
  Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
  Eenheid:
  No. 640 Squadron, Royal Air Force
  Toegekend op:
  5 oktober 1944
  Vliegerkruis (VK)
  Bijzonderheden:
  287e Verlening.
  Koninklijk Besluit no. 30 van 5 oktober 1944.
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Bijzonderheden:
  Met 2 gespen.
  Oorlogsherinneringskruis (OHK)

  Bronnen