TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

King, Ernest Joseph "Ernie"

Geboortedatum:
23 november 1878 (Lorain/Ohio, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
25 juni 1956 (Portsmouth/New Hampshire, Verenigde Staten)
Begraven op:
United States Naval Academy Cemetery
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Begraven op the US Naval Academy Cemetery, Annapolis, Maryland.

Promoties:
Graduated from the Naval Academy - Class of 1901
Ensign - 7 june 1903
Lieutenant (junior grade) - 7 juni 1906
Lieutenant - 7 juni 1906
Lieutenant Commander - 1 juli 1913
Commander - 1 juli 1917
Captain - 21 september 1918
Rear Admiral - 1 november 1933
Vice Admiral - 29 januari 1938
Admiral- 1 februari 1941
Fleet Admiral - 17 december 1944

Ernest Joseph King (23 november 1878 in Lorain, Ohio – 25 juni 1956 in Portsmouth, New Hampshire) was één van de belangrijkste admiraals van de Amerikaanse marine in rang van Fleet Admiral tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Militaire loopbaan
Van 1897 tot 1901 studeerde hij aan de United States Naval Academy. Hij diende rond deze tijd als cadet aan boord van de kruiser USS San Francisco in de Spaans-Amerikaanse oorlog. Hij begon zijn officiersloopbaan als Lieutenant op de kanonnenboot Eagle en hij diende later op verschillende slagschepen en kruisers. Daarnaast werkte hij vanaf 1906 als opleider aan de Naval Academy. In 1913 werd hij Lieutenant Commander (korvettenkapitein). In 1914 kreeg hij met de torpedobootjager USS Terry zijn eerste scheepscommando. In 1916 werd hij door de Atlantische vloot onder leiding van admiraal Henry Thomas Mayo in zijn bemanning opgenomen. In 1917 werd hij to Commander (fregattenkapitein) en in 1918 Captain (kapitein ter zee) gepromoveerd.

Na het einde van de oorlog nam King eerst een positie als leider van de Naval Postgraduate School aan, voordat hij in 1922 wisselde van positie en leider werd van de onderzeese wapens waar hij tijdelijk een onderzeeër divisie leidde. In 1923 nam hij het bevel over van het onderzeeër ondersteuningspunt New Londen, Connecticut. In 1926 wisselde hij op uitnodiging van William A. Moffett naar de net opgerichte marine luchtmacht, waar hij het bevel over het vliegdekschip USS Wright kreeg en in het navolgende jaar ook zelf vliegles volgde. In 1928 werd hij vertegenwoordiger van het Bureau of Aeronautics en in het jaar daarop commandant van de Naval Air Station Norfolk in Virginia.

Het grote vliegdekschip USS Lexington stond in 1930 onder zijn bevel. Na zijn promotie tot Rear-Admiral werd hij in 1933 leider van het Bureau of Aeronautics. King voerde eind jaren 30 het bevel over de gehele vloot vliegdekschepen van Amerika. In 1938 werd hij viceadmiraal.

In februari 1941 ontving King tegelijk met zijn promotie tot admiraal het opperbevel over de nieuwe Atlantic Fleet, die voor het begin van de oorlog in Amerika door een gebied vol escalerende spanning voerde.

Na de aanval op Pearl Harbor in 1941 werd hij naar Washington D.C. teruggeroepen, waar hij op 30 december benoemd werd tot opperbevelhebber van de Unites States Fleet (COMINCH). In maart 1942 nam hij daarbij als opvolger van Harold R. Stark de post van Chief of Naval Operations (CNO) op zich. King was een belangrijk hoofdpersoon bij veel operaties tijdens de Pacifische Oorlog.

Fleet Admiral
In december 1944 werd King gepromoveerd tot de nieuwe rang van Fleet Admiral of the United States Navy. Na het einde van de oorlog ging hij met pensioen en werd zijn positie door Chester W. Nimitz overgenomen. In 1950 werd hij als adviseur in het ministerie van marine gereactiveerd.

Hij stierf na een lang ziektebed in 1956 in het marineziekenhuis Portsmouth in New Hampshire. Hij is begraven op de marinebegraafplaats van de United States Naval Academy in Annapolis, Maryland.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Captain (Kapitein ter Zee)
Eenheid:
Atlantic Fleet, U.S. Navy
"Voor voorname dienst in de lijn van zijn beroep als Assistant Chief of Staff van de Atlantic Fleet tijdens de Eerste Wereldoorlog."
Navy Cross
Rang:
Captain (Kapitein ter Zee)
Eenheid:
Naval Submarine Base New London, U.S. Navy
"Voor uitzonderlijk verdienstelijke en onderscheiden dienst in een positie van grote verantwoordelijkheid jegens de regering van de Verenigde Staten, als officier belast met het bergen van de U.S.S. S-51, van 16 oktober 1925 tot 8 juli 1926."

Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Salvage Force, U.S. Navy
"Voor uitzonderlijk verdienstelijke en voorname dienst in een positie van grote verantwoordelijkheid jegens de regering van de Verenigde Staten als commandant van de Salvage Force belast met het bergen van de USS S-4, gezonken als gevolg van een botsing voor Provincetown, Massachusetts, op 17 december 1927. Deze moeilijke taak weerd grotendeels door zijn onvermoeibare energie, efficiënte administratie en oordeelkundige beslissingen, onder extreem ongunstige omstandigheden, snel en succesvol afgerond."

Tweede DSM Navy als Gold Star op het lint van de eerste medaille ontvangen.
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Toegekend op:
1933
Ordine della Corona d'Italia - Ufficiale
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1944
Croix de Guerre (1939-1945)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1945
Grand Croix de l' Ordre National de la Legion d'Honneur
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1945
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Fleet Admiral (Admiraal)
Eenheid:
Commander-in-Chief, HQ, U.S. Navy
Toegekend op:
4 december 1946

Koninklijk Besluit nr. 2.
Ridder Grootkruis in de Orde van Oranje Nassau met zwaarden (ON.1x)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1948
Grootofficier in de Kroonorde
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1948
Croix de Guerre 1940
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Fleet Admiral (Admiraal)
Eenheid:
Commander-in-Chief, HQ, U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke prestatie, in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten als opperbevelhebber van de Amerikaanse vloot van 20 december 1941 en daarna als hoofd maritieme operaties van 18 maart 1942 tot 10 oktober 1945. Gedurende bovenstaande periodes heeft Fleet Admiral King in zijn dubbele hoedanigheid het volledige militaire bevel uitgeoefend over alle eenheden van de Amerikaanse marine, het Korps Mariniers en de Kustwacht en heeft alle activiteiten van deze eenheden geleid in samenwerking met het Amerikaanse leger en onze bondgenoten om vrede voor Amerika te bereiken. Als Amerikaans lid van de gezamenlijke Chefs van Staven en de Gecombineerde Chefs van Staven heeft hij de maritieme sterkte van dit land gecoördineerd met alle departementen van de Verenigde Staten en met die van de bondgenoten. Met uitzonderlijke visie, grote energie en onwankelbaar plichtsbesef heeft hij de enorme verantwoordelijkheid voor de leiding over de grootste maritieme strijdkracht ter wereld en de uitbreiding van alle marine faciliteiten voor het voortzetten van de oorlog op zich genomen. Met een uitzonderlijk vooruitziende blik, een gezond oordeel en briljante strategisch genialiteit had hij een leidende invloed op de Geallieerde strategie voor de overwinning.

Fleet Admiral King analyseerde met grote scherpzinnigheid de complexiteit van grootschalige gecombineerde operaties en het grote belang van amfibische oorlogvoering en oefende daarmee een leidende invloed uit op het opstellen van alle operationele en logistieke plannen en bereikte volledige samenwerking tussen de Amerikaanse marine en alle Geallieerde militaire en maritieme eenheden. Zijn opmerkelijke leiderschapskwaliteiten gedurende de periode van grootste crisis voor ons land vormden een inspiratie voor de troepen onder zijn commando en voor allen die met hem samenwerkten.

Derde DSM Navy als tweede Gold Star op het lint van de eerste medaille ontvangen. De presentatie werd gedaan door de president tijdens een ceremonie in de East Room van het Witte Huis.
Distinguished Service Medal - Navy/USMC

Bronnen

Foto

Thema's