De website is nu nog groter en beter geworden! WW2Awards.com is vanaf nu volledig samengevoegd met TracesOfWar.nl. Vanaf nu zijn de secties Personen en Onderscheidingen ook beschikbaar. Veel meer informatie in een groter jasje!

Student, Kurt Arthur Benno

Geboortedatum:
12 mei 1890 (Birkholz, Duitsland)
Overlijdensdatum:
1 juli 1978 (Lemgo/Lippe, Duitsland)
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Duitse Rijk)

Biografie

Kurt Arthur Benno Student (12 mei 1890 Birkholz, Landkreis Züllichau-Schwiebus, Neumark – 1 juli 1978 in Lemgo) was een Duitse officier en op het laatst Generaloberst van de Luftwaffe tijdens de Tweede Wereldoorlog een hoogste generaal van de Fallschrimtruppe van de Wehrmacht.

Militaire loopbaan tot 1939
Na de Eerste Wereldoorlog was Student betrokken bij de opbouw van een nieuwe luchtmacht, hoewel de Reichswehr volgens het vredesverdrag van Versailles geen vliegtuigen mocht bezitten. Van 1922 tot 1928 was Student werkzaam bij de inspectie voor bewapening en uitrusting op het gebied van vliegtuigontwikkeling dat onder bevel stond van het Heereswaffenamt. Hij was bepalend bij de inrichting van de geheime vliegerschool en testcentrale van de Reichswehr in de Sovjetunie.

In 1933 werd Student door de Luftwaffe overgenomen en was hij eerst verantwoordelijk voor de opleiding. Vanaf 1933 was hij commandeur van de technische school in Jüterbog. Vanaf 1935 was hij commandant van de vliegertestlocaties en commandant van de testlocatie Rechlin. Vanaf 1936 was hij commandant van de Fliegerwaffenschule en stafchef bij het commando van de vliegerschool. In april 1938 werd hij benoemd tot commandeur van de derde vliegerdivisie en werd hij gepromoveerd tot generaal-majoor. Al in juli 1938 kreeg hij de opdracht de zevende vliegerdivisie samen te stellen. Deze zou samengevat moeten worden met de Fallschirmtruppe, die nog in aanbouw was en de Luftwaffe. Vanaf februari 1939 werkte hij zowel als inspecteur van de Fallschirm- en Luftlandetruppe in het Reichsluftfahrtministerium.

Tweede Wereldoorlog
Op 1 januari 1940 werd Student tot generaal-luitenant gepromoveerd en nam Student deel aan de aanval op België en Nederland. Zijn troepen moesten strategische punten zoals bruggen en luchthavens vasthouden. Toen hij na de capitulatie van Rotterdam een eenheid van de Waffen-SS wilde bevelen zonder doel te schieten, werd hij door een verdwaalde kogel in zijn hoofd geraakt en raakte hij zwaargewond. De Duitse Fallschirmtruppe speelden bij de verovering op Belgisch-Nederlandse bruggen en grenspunten een grote rol, hiervoor kreeg Student op 12 mei het Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes. Twee weken later werd hij gepromoveerd tot General der Flieger (op1 mei 1943 veranderd in General der Fallschirmtruppe).

Op 1 januari 1941 werd Student commanderend generaal van het 14de Fliegerkorps die ondertussen de Fallschirmtruppe huisde. Hij was daarmee ook bevelshebber van de Duitse troepen tijdens de strijd om Kreta in mei 1941. Na haar inname werd hij tijdelijk Inselkommandant (eilandcommandant). In die hoedanigheid beval hij op 31 mei brutale vergeldingsacties tegen de verzettende eilandbewoners. Voorbeelden hiervan zijn de slacht van Kondomari en Kandanos.

Vanwege de hoge, langzaam vervangbare verliezen van de Fallschirmjäger bij de annexatie van Kreta werd het verdere inzetten van deze waardevolle troepen bij grote spronglandingen door Hitler verboden. Hierdoor vonden in 1941 geen tegenacties plaats tegen de Britse posities in het Midden Oosten of Cyprus. In plaats daarvan moesten na de eerste tegenslagen van de Wehrmacht tijdens de oorlog in de Sovjetunie in de winter van 1941/42 Fallschirmjäger ingezet worden, om de gaten in het front te sluiten. (Aangezien dit als slecht gebruik van de hooggespecialiseerde troepen werd gezien, ging men later de Luftwaffen-Feldverbänden als bodempersoneel gebruiken).

Students Fliegerkorps bleef ondertussen als reserve van de Luftflotte 2 van Albert Kesselring in het Middenlandse Zeegebied gestationeerd en wijdde zich aan de verdere opleiding en versterking van de Fallschirmtruppe. Toen zich in 1942 na een luchtoffensief tegen Malta de mogelijkheid tot annexatie van het eiland ontstond, werd Student met de planning van de Duits-Italiaanse operatie toevertrouwd. Later werd deze operatie doordat Hitler zich bedacht weer laten vallen. De troepen die hiervoor voorgezien waren, werden later in plaats daarvan bij de versterking van Erwin Rommels Panzerarmee Afrika in de Noord-Afrikaanse veldtocht ingezet.

Toen midden 1943 met de invasie van Sicilië de Italiaanse veldtocht begon, werden Students Fallschirmjäger opnieuw ingezet om de ontoereikende grondtroepen te ondersteunen. Na de val van regering Badoglio van de Asmogendheden in september 1943 werden in Fall Achse Fallschirmjäger voor commando operaties zoals de bevrijding van Mussolini (Operatie Eiche) en de bezetting van Rome ingezet. In november van dit jaar kreeg Student samen met Luftwaffenchef Göring de opdracht een Fallschirmarmee tot 1944 te vormen.

Van maart tot november 1944 was Student Oberbefehlshaber van het eerste Fallschirmarmee en daarop volgend van Heeresgruppe H in het westen (promotie tot Generaloberst op 13 juli 1944). De leiding van deze Heeresgruppe moest hij eind-januari op bevel van Hitler weer opgeven, zodat hij opnieuw de leiding van het eerste Fallschirmarmee kon overnemen. Het bevel van dit leger gaf hij tot en met 28 april 1945. Vanaf 28 april 1945, dus in de laatste dagen van de oorlog werd Kurt Student in plaats van Gotthard Heinrici met het opperbevel over Heeresgruppe Weichsel aan het oostfront toevertrouwd. Op 2 mei 1945 lukte het Student niet meer de sterke afname van zijn Armee tegen te gaan en loste hij het Armee op. Student ging op het laatst te voet richting het westen naar Schleswig-Holstein. Hier maakte hij uiteindelijk het einde van de oorlog mee.

De landing in Kreta.
De operatieve planning voor de aanval op Kreta op 20 mei 1941 was de verantwoordelijkheid van Student. Er zouden 10.000 mannen met parachutes springen, 750 man met Lastenseglern landen en na inname van de belangrijkste luchthavens zouden er verder 5000 man met Ju 52 navolgen, waaronder Gebirgsjäger onder leiding van Julius Ringel. Kreta was volgens Hitler voor de Britten geschikt als basis voor bomvliegtuigen, waarvandaan Roemeinse olievelden konden worden aangevallen. Op het eiland stonden 42.640 geallieerde troepen, waaronder 11.000 Griekse soldaten klaar.

Hoge verliezen aan de Duitse kant en burgers die in het conflict ingrepen en de Partizanen ondersteunden, zorgden ervoor dat het conflict toenam. Als eerste tijdelijke Inselkommandant van het bezette Kreta droeg Kurt Student bij aan de escalatie van het geweld en het tegengeweld.

Doodgeschoten burgers in Kondomari 2 juni 1941.
Generaal Student beval dat een vergelding moest plaatsvinden door de eenheid, die het meest geleden had aan eerdere aanslagen. De vergeldingsacties waren van contributiebetalingen tot executies en het afbranden van gemeentes tot "het uitrotten van de gehele mannelijke bevolking van hele gebieden". Voor die laatste twee maatregelen moest toestemming aan de generaal gevraagd worden. Volgens dit bevel werd bijvoorbeeld de gemeente Kandanos vernietigd en er werden in het dorp Kondomari talrijke mannelijke burgers willekeurig uitgekozen en neergeschoten. Het verschil tussen "schuldigen" en "onschuldigen" werd binnen de Wehrmacht door tactische overwegingen gedefinieerd.

Operatie Eiche
Één dag na de val en gevangenname van Mussolini op 25 juli 1943 ontving Student van Hitler aanwijzingen voor operatie Eiche. Er werd een commando-operatie met de hulp van Duitse Fallschirmjäger gepland. Zij moesten Mussolini bevrijden. De planning voor de inzetten lag bij generaal Student. De uitvoering van deze operatie was verantwoordelijkheid van de Fallschirmjäger-Lehrbataillon en zijn commandant. SS-Hauptsturmführer Otto Skorzeny kreeg toestemming om de operatie af te sluiten. Op 12 september 1943 vond de operatie plaats. Mussolini werd uit een hotel bevrijd en weggevlogen. Op 14 september 1943 ontmoette hij Skorzeny in Hitlers hoofdkwartier in Rastenburg.

Tijd na de oorlog
Na het einde van de oorlog werd student op 28 mei 1945 gevangengenomen en door een militairgerechtshof tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld. In de herfst van 1947 vroeg Griekenland om zijn uitlevering. In 1948 na een succesvol beroep uit zijn gevangenschap vrijgelaten.

Student stierf op 1 juli 1978 op een leeftijd van 88 jaar.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
30 januari 1935
Ehrenkreuz für Frontkämpfer
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
21 mei 1935
Flugzeugführerabzeichen
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
5 juni 1939
Medaille zur Erinnerung an den 1. Oktober 1938
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
5 juni 1939
Spange zur Medaille zur Erinnerung an den 1. Oktober 1938
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
20 september 1939
Bijzonderheden:
Had het IJzeren Kruis 2e Klasse al ontvangen op 26 september 1914.
1939 Spange zum Eisernen Kreuzes 2er Klasse 1914
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
20 september 1939
Bijzonderheden:
Had het IJzeren Kruis 1e Klasse al ontvangen op 29 augustus 1915.
1939 Spange zum Eisernen Kreuzes 1er Klasse 1914
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Generalleutnant
Eenheid:
Kommandeur 7.Flieger-Division
Toegekend op:
12 mei 1940
Uitgereikt voor:
Operatie Fall Gelb
Bijzonderheden:
18e Verlening.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
2 september 1940
Gemeinsames Flugzeugfuhrer-Beobachter Abzeichen mit Brillianten
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
General der Flieger
Eenheid:
Kommandierender General XI.Flieger-Korps
Toegekend op:
27 september 1943
Samenvatting:
Onderscheiding werd verkregen voor zijn aandeel in de San Grasso raid waarbij Mussolini werd bevrijd.
Bijzonderheden:
305e Verlening.
Ritterkreuz mit Eichenlaub

Bronnen