TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Drew, Urban L.

Geboortedatum:
21 maart 1924 (Detroit-Michigan, Verenigde Staten)
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Urban L. Drew is ťťn van de twee personen die voor zijn acties tijdens de Tweede Wereldoorlog het Air Force Cross ontving. De aanbevelingen voor het Distinguished Service Cross waren te zijner tijd van de hand gewezen omdat ze onvoldoende konden worden bevestigd. De camera op het machinegeweer had het begeven en 2e luitenant Robert McCandliss, zijn nummer twee, werd neergehaald door Flak luchtafweergeschut en gevangen genomen tot het einde van de oorlog. 39 jaar later, werd het hele verhaal bevestigd door de archieven van de Duitse Luftwaffe en de Amerikaanse Air Force.
In een latere missie vernietigde hij samen met zijn wingman ook het enige zes motorische watervliegtuig van de Luftwaffe bij de watervliegtuigbasis Bug in het noorden van Duitsland. Dit zes motorische watervliegtuig zou later bekend worden als de Bv 238 VI, een nieuwe lange afstandsbommenwerper die zojuist klaar was met het operationeel testen en waarmee Hitler hoopte New York en Washington aan te kunnen vallen. Het prototype zonk waardoor het bouwprogramma werd afgelast. Aan het einde van zijn ETO toer, werd Drew overgeplaatst naar het 413th Squadron, 414th Fighter Group, en vloog hij in een P-47 Thunderbolt vanaf Iwo Jima in the Bonin Islands.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant)
Eenheid:
375th Fighter Squadron, 361st Fighter Group, 8th Air Force
Toegekend op:
12 mei 1983
Voordracht:
"Het Air Force Cross is aan Urban L. Drew, Majoor, U.S. Army Air Force uitgereikt voor zijn buitengewone heldhaftigheid in militaire operaties tegen een gewapende vijand van de U.S. als leider van Blue Flight, 375th Fighter Squadron, 361st Fighter Group, 8th Air Force in de buurt van Hamm, Duitsland op 7 oktober 1944. Op die dag werd, Luitenant Drew de eerste geallieerde piloot die in een luchtgevecht twee ME-262 straaljagers neerhaalde.
Door zijn buitengewone heldendaad, uitmuntende vliegerij en agressiviteit tegenover de vijand en in de toewijding van de dienst voor zijn land, behaalde Lieutenant Drew de hoogste eer voor hemzelf en dat van de United States Air Force."

Tijdens het gevecht in deze missie vloog luitenant Drew in een North American P-51 Mustang.
Air Force Cross (AC)

Bronnen