TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pool, Lafayette G. "Lafe"

Geboortedatum:
23 juli 1919 (Odem/Texas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
30 mei 1991
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Staff Sergeant Lafayette G. Pool was een typisch voorbeeld van een uitstekende tankcommandant die voortkwam uit het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Hij werd geboren op 23 juli 1919 op een boerderij in Odem, Texas en kwam in 1938 van de middelbare school af in Taft, Texas. Hij ging studeren op een Katholieke jongens Academie. Later schrijft hij zich in bij A&I College (een technische school) om de ingenieurskunst als hoofdvak te bestuderen. Hij verliet het college om zich op 13 juni 1941 in te laten schrijven bij het leger. Zijn basistraining volgde hij in San Antonio, Texas waarna hij naar Camp Beauregard in Louisiana werd gestuurd waar de nieuw geformeerde 3rd Armored Division lag.
In juni 1944 landde hij met zijn eenheid in Normandië. Hij diende bij het 3rd Platoon, "I" Company, 32nd Armored Regiment, 3 Armored Division van 1941 tot en met 1944. Tijdens slechts 83 dagen die hij vocht in Frankrijk, België en Duitsland werd aan Pool en zijn bemanning het vernietigen van 258 vijandelijke voertuigen toegeschreven, inclusief tanks, gemotoriseerde kanonnen en gepantserde voertuigen. Pool en zijn bemanning doodden meer dan 1000 vijandelijke soldaten en namen er nog zo’n 250 gevangen.
Zijn tank was de voorste tank in 21 grootscheepse gevechten waarbij ze vaak aan de dood ontsnapten. Vechtend in drie verschillende Sherman tanks slaagden Pool en zijn bemanning erin om niet minder dan 12 Duitse tanks uit te schakelen, veel van deze tanks waren theoretisch superieur aan de Sherman tanks qua bepantsering en vuurkracht.
In zijn laatste gevecht op 19 september 1944 bij Stolberg in Duitsland, werd Pool uit zijn geschutskoepel geblazen door twee Duitse voltreffers. Zwaar gewond maar volledig bij kennis werd hij met spoed naar een medische eenheid gebracht, maar moest tenslotte toch één been missen. Hij werd in juni 1946 ontslagen uit het leger. In 1948 werd hij echter weer voor actieve dienst opgeroepen om te dienen als instructeur bij de 3rd Armored Division in Fort Knox, Kentucky. Op 19 september 1960 trok hij zich terug uit het leger als Chief Warrant Officer 2d Class.
Op 30 mei 1991 overleed Pool in zijn slaap en werd begraven op de militaire erebegraafplaats van Fort Sam Houston in Texas.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto

Thema's