TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cracknell, Douglas Aubrey

Geboortedatum:
9 december 1909 (Londen)
Overlijdensdatum:
1979 (Londen)
Dienstnummer:
72985
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Douglas Cracknell haalde op 3 december 1935 vliegclubbrevet 13459 bij de South Coast Flying Club in Shoreham. Hij gaf als beroep op architect. Cracknell begon in 1936 commercieel te vliegen bij de Railway Air Services, bij de voorloper van British Airways en privé chartervluchten. Hij was ook vlieginstructeur bij Airports Ltd.
Na de oorlog was hij hoofdvlieger bij British South American Airways (B.S.A.A.) Cracknell heeft bijna 6.000 vlieguren op zijn naam en heeft meer dan een miljoen mijl gevlogen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Eenheid:
No. 49 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
14 mei 1943
Aanbeveling:
Sinds het voltooien van zijn eerste operationele tour heeft deze officier deelgenomen aan nog eens 14 missies. Toen hij in het Midden-Oosten was heeft hij een aantal aanvallen gedaan op Griekse en Italiaanse doelen. Al de hem toegewezen taken zijn op zeer bekwame en voorbeeldige wijze uitgevoerd. Squadron Leader Cracknell heeft een opmerkelijke vastberadenheid getoond om elke taak die hij op zich neemt met succes te voltooien. Bij meer dan een gelegenheid heeft motorpech hem er niet van weerhouden zijn missie af te maken en toen hij een keer Turijn aanviel, viel er voordat hij de Alpen overstak een motor uit. Ondanks dat vloog hij door, bombardeerde het doel en vloog het toestel veilig naar de basis terug. Deze officier liet zich niet van de wijs brengen door jageraanvallen of grondverdediging en heeft de grootste moed en plichtsbesef getoond.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander (Waarnemend Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Toegekend op:
1 januari 1945
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander (Waarnemend Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Eenheid:
No. 35 (Madras Presidency) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
16 februari 1945
Voordracht:
'Deze officier was piloot en gezagvoerder van een vliegtuig dat uitgestuurd werd voor een aanval op Düsseldorf in een nacht in november 1944. Voordat hij zijn doel bereikte kwam het vliegtuig onder vuur van verdedigers op de grond en werd enkele malen geraakt.
Ondanks dat maakte Wing commander Cracknell toch een lange en vaste run. De nauwkeurigheid van de aanval werd duidelijk bewezen door de verkregen foto. Deze officier heeft tijdens zijn derde operationele toer vele missies gevlogen en heeft grote persoonlijke moed en plichtsbesef getoond."
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Eenheid:
No. 7 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
26 oktober 1945
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Wing Commander Cracknell heeft nu 75 missies voltooid en heeft sinds begin januari 1945 het bevel over een zeer succesvol Pathfindersquadron gevoerd. Hij heeft bij 18 gelegenheden de taak van Master Bomber op voorbeeldige wijze uitgevoerd. Zijn aanstekelijke vertrouwen, kalmte, vastberadenheid en gezonde oordeel hebben hem niet alleen tot een opmerkelijk gezagvoerder gemaakt maar ook tot een ongeëvenaard squadroncommandant.
De resultaten van zijn squadron kunnen in niet geringe mate worden toegeschreven aan zijn uitmuntendheid als piloot en gezagvoerder in de lucht en aan zijn discipline en leiding op de grond. Ik adviseer met nadruk dat de bijdrage van deze officier aan de uiteindelijke nederlaag van Duitsland wordt erkend door een uitgestelde toekenning van een Gesp op het Distinguished Service Cross.

Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "FRANCE AND GERMANY"-gesp.
Air Crew Europe Star
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Squadron Leader (Waarnemend Majoor-vlieger)
Toegekend op:
12 augustus 1943
Air Efficiency Award (AE)

Bronnen

  • - Third Supplement to The London Gazette Issue 36015 published on the 11 May 1943
    - Supplement to The London Gazette Issue 36866 published on the 29 December 1944
    - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 36942 published on the 13 February 1945
    - Fourth Supplement to The London Gazette Issue 37324 published on the 23 October 1945
    - 49 Squadron Association : Home

Foto