TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tonge, John Frederick William

Geboortedatum:
19 december 1912 (Nelsson, Nieuw-Zeeland)
Overlijdensdatum:
19 februari 1983 (Whakatane, Nieuw-Zeeland)
Dienstnummer:
6475
Nationaliteit:
Nieuw-Zeelandse (1907-1947, Dominion VK)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
No. 2 Divisional Signals, New Zealand Expeditionary Force
Toegekend op:
15 november 1945
Aanbeveling:
Na zijn arrestatie in Noord-Afrika op 27 november 1941, werd Captain Tonge gevangen gezet in Italië en Duitsland.
Tijdens zijn overplaatsing naar Duitsland probeerde hij uit de treinwagon te ontsnappen maar werd door de bewaker gepakt voordat het gat klaar was.
Van begin mei 1944 tot 22 april 1945 zat hij in Oflag 79 in Braunschweig. De oudste Britse officier van dit kamp prees het door Captain Tonge gedane werk in de volgende bewoordingen:
Deze officier heeft de leiding gehad over bouw en onderhoud van mijn zendapparatuur, voornamelijk opgebouwd uit lege voedselblikken en overbodig materiaal uit de barakken. Ik kan onmogelijk het ingenieuze en de vaardigheid beschrijven waarmee Captain Tonge te werk ging en datgene verschafte dat meer dan al het andere het leven in gevangenschap dragelijk maakte: het B.B.C. nieuws. De Duitsers deden vastberaden pogingen om deze apparatuur op te sporen, gebruik makend van intensieve zoekacties en verklikkers en ik stel met trots vast dat er in dit kamp geen enkel radioonderdeel is gevonden. Nadat ze datgene niet konden vinden waarvan ze zeker wisten dat het er was, sloten de Duitsers de electriciteit af maar Captain Tonge en zijn helpers lieten zich niet uit het veld slaan en wendden hun vaardigheid en vindingrijkheid aan om een generator te bouwen die net zo goed stroom leverde als de Duitsers. Ik kan het werk van Captain Tonge onder zulke moeilijke omstandigheden niet hoog genoeg waarderen.

Oflag 79 werd op 12 april 1945 bevrijd door het US Ninth Army
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto