TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Veldhuyzen van Zanten, Ida Laura

  Geboortedatum:
  22 juni 1911
  Overlijdensdatum:
  19 oktober 2000
  Nationaliteit:
  Nederlandse

  Biografie

  Ida Laura Veldhuyzen van Zanten heeft de eer om als enige vrouw op de lijst van ontvangers van het Vliegerkruis mag prijken. Ze groeide op in een gezin met zes broers. Na een tevergeefse sollicitatie als stewardess bij de KLM, besloot ze haar geluk elders in de wereld te beproeven. In Groot-BrittanniŽ nam ze vlieglessen en behaalde in 1938 haar Sportbrevet A. Met dit op zak pleitte ze persoonlijk bij KLM-directeur Plesman voor een baan. Uiteindelijk werd ze als stewardess aangenomen.

  Tot aan het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in september 1939, werkte Ida bij de KLM, maar ze verruilde deze voor hostess bij de Rederij Van Nieveld Goudriaan. Hierna werd ze actief bij het Vrouwelijke Vrijwilligerskorps voor hulp aan de slachtoffers van het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940.

  Na twee mislukte pogingen om in Engeland te geraken, wist Ida via Frankrijk naar Zwitserland te ontkomen. Door haar vooroorlogse KLM contacten, wist ze op 13 augustus 1942 met een vliegtuig van Lissabon naar Londen te komen. Doordat in oorlogstijd geen vrouwelijke piloten werden aangenomen, deed Ida dienst bij de Inlichtingendienst. Hier ontmoette zij Prins Bernhard, die regelde dat zij bij het Vrouwelijke hulpkorps van de RAF kon komen. Hier werd ze uiteindelijk geplaatst bij de Air Transport Auxiliary (ATA), een burger organisatie die het transport verzorgde van vliegtuigen vanuit de fabriek naar de militaire bases.

  Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Eenheid:
  Air Transport Auxiliary, Air Ministry, British Government
  Toegekend op:
  1 oktober 1942
  Originele Oorkonde:
  "Wegens het in tijd van oorlog met groot beleid voorbereiden van hun ontsnapping uit het door den vijand bezet gebied van Nederland en het spoedig en beleidvol uitvoeren van hun ontsnapping en reis naar Engeland, waaraan door het optreden van den vijand groote gevaren waren verbonden"

  Koninklijk Besluit No. 4 dd. 1 oktober 1942
  Kruis van Verdienste (KV)
  Periode:
  Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
  Eenheid:
  Air Transport Auxiliary, Air Ministry, British Government
  Toegekend op:
  7 februari 1948
  Originele Oorkonde:
  "Heeft zich door daden van initiatief, moed en volharding gedurende een of meer vluchten in een luchtvaartuig in verband met vijandelijke actie onderscheiden, door in het tijdvak van 18 mei 1943 tot 30 september 1945, ingedeeld zijnde in de rang van officier in de organisatie van de Air Transport Auxiliary, als bestuurster verschillende typen vliegtuigen van de Geallieerde Luchtstrijdkrachten over te brengen van de fabrieken in Groot-BrittanniŽ naar verschillende oorlogsvliegbasis en daarbij in solovluchten 583 vlieguren te maken."

  Koninklijk Besluit No. 15 dd. 7 februari 1948
  Vliegerkruis (VK)

  Bronnen

  Foto