Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Winters, Richard Dick

Geboortedatum:
21 januari 1918 (Lancaster/Pennsylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
2 januari 2011 (Palmyra-Lebanon County/Pennsylvania, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
0-1286582
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Richard D. ĄDick" Winters (21 januari 1918 in Lancaster, Pennsylvania Ė 2 januari 2011 in Campbelltown, Lebanon Country, Pennsylvania) was een majoor van het Amerikaanse leger. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaf hij o.a. het bevel aan Easy Company, 2nd Batallion, 506th Parachute Infantry Regiment van de 101st Airborne Division. In de serie Band of Brothers werd Winters door Damian Lewis gespeeld.

Tweede Wereldoorlog
Winters werd in 1941 lid van het Amerikaanse leger en werd na een opleiding van de Officer Candidate School (OCS) in Fort Benning uitgekozen. Gedurende deze tijd leerde hij Lewix Nixon kennen. Met hem diende hij later in het 506th Parachute Infantry Regiment. Na de officiersopleiding werkte hij als machinist van een platoon van E-compagnie (Easy Compagnie), waarmee hij aan een parachuteopleiding in Camp Toccoa deelnam. Gedurende deze opleiding werd Winters tot vervangend compagnie chef onder Captain Herbert Sobel benoemd en tot First Lieutenant gepromoveerd.

Na het verplaatsen van de 101st Airborne Division naar Groot-BrittanniŽ ontstond een strijd tussen compagnie chef Sobel en enkele onderofficiers van de de compagnie. Dit noemde Winters later "mutiny" (muiterij). De onderofficiers weigerden met Sobel verplaatst te worden en probeerden dit te bereiken door te vragen of ze naar andere regimenten verplaatst konden worden. Dit had als gevolg dat Sobel kort voor het binnenvallen van NormandiŽ door regimentscommandant kolonel Robert F. Sink vervangen werd met First Lieutenant Thomas Meehan III. Op 6 juni 1944, rond 1:15, werd C-47 waarmee Meehan en de staf van Easy Company vlogen door Duits flankvuur afgeschoten. Niemand overleefde deze aanslag. Daarom nam Winters het commando van Easy Compagnie over en behield hij dit tot het einde van de invasie. Na de invasie werd hij tot vertegenwoordigend commandant van het bataljon benoemd.

Tijdens operatie Market Garden in Nederland in september 1944 diende Winters als vertegenwoordigend commandant van het tweede bataljon, 506th Parachute Infantry Regiment. Hoewel deze positie hem over het algemeen de rang van majoor verlangde, nam Winters, die inmiddels tot Captain gepromoveerd was, deze taak op zich. Tijdens deze operatie leidde Winters met 20 soldaten van Easy Compagnie een succesvolle aanval op 200 Duitse soldaten.

Op 16 december 1944 startte de Wehrmacht het Ardennenoffensief in BelgiŽ. Nadat de 101st Airborne Division tot 18 december naar Bastogne doorgestoten was, hield het tweede bataljon onder leiding van Winters tijdens het Duitse offensief de frontlinie bij de kleine stad Foy. De divisie en delen van de 10th Armored Division hielden de linie tegen verschillende Duitse divisies bijna een week lang tot delen van het derde Amerikaanse leger onder Generaal George S. Patton doorbraken en de Duitse krachten in Bastogne omsingelden. Na het Ardennenoffensief werd Winters gepromoveerd tot Majoor.

Na de oorlog
Na de oorlog werkte Winters kort voor zijn vriend Lewis Nixon in zijn familiebedrijf voordat hij opgeroepen werd om infanterie-soldaten en Amerikaanse Rangers op te leiden.

Na deze tweede diensttijd bij het Amerikaanse leger verkocht Winters diervoedingsproducten aan boeren in Pennsylvania. Hij en zijn vrouw Ethel kochten een kleine boerderij en kregen twee kinderen.

Richard D. ĄDick" Winters stierf op 2 januari 2011 op een leeftijd van 92 jaar en hij werd op 8 januari begraven. In zijn laatste levensjaren leed hij aan Parkinson.

Naast zijn onderscheidingen voor de Tweede Wereldoorlog ontving hij ook de National Defence Service Medal en de Army of Occupation Medal en was hij gerechtigd tot het dragen van de Presidential Unit Citation ribbon met bronzen eikenloof, het Oranje Erekoord en de fourrageres voor de Belgische en Franse Croix de Guerres vanwege zijn deelname aan de 101st Airborne Division.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army
Toegekend op:
1 juli 1944
Aanbeveling:
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company E, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division in actie tegen vijandelijke troepen op 6 juni 1944 in Frankrijk.
First Lieutenant Winters trok met zeven dienstplichtigen onder intens vuur van vijandelijke automatische wapens op en schakelde twee kanonnen van een batterij van vier 88'ers uit die het strand beschoten. Vastbesloten om zijn zelf opgelgde en uiterst gevaarlijke taak te volbrengen, trok 1st. Lt. Winters zich met zijn groep terug voor versterking. Hij keerde terug met ondersteuning door tanks en de twee resterende kanonnen werden uitgeschakeld met als gevolg verminderde tegenstand voor onze troepen die in het bruggenhoofd aan land kwamen. De heldhaftige en vastberaden leiding van 1st Lt. Winters is een voorbeeld van de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika en strekken hem, de 101st Airborne Division en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer."

Headquarters, First U.S. Army, General Orders No. 31 (July 1, 1944).
Distinguished Service Cross (DSC)
Met de toekenning van het ereteken aan Majoor Winters worden ook alle andere geallieerden geŽerd die meehielpen aan de bevrijding van Eindhoven en omstreken waaronder dus ook de zij die behoorden tot E Compagnie van het 506de Para Infanterie Regiment van de 101ste Airborne Divisie.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Tweede BSM ontvangen in de vorm van een bronzen eikenloof voor op het lint van de eerste BSM.
Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army
Na gewond te zijn geraakt in Carentan, juni 1944
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
Company E, 2nd Battalion, 506th Parachute Infantry Regiment, 101st Airborne Division "Screaming Eagles", U.S. Army
Voor acties aan het Europese front tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Good Conduct Medal - Army
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Ontvangen met drie bronzen campagne sterren en een bronzen pijlpunt.
European-African-Middle Eastern Campaign Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
In verband met het beŽindigen van de Tweede Wereldoorlog.
World War Two Victory Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Verkregen met twee gevechtssterren.
US Army Parachute Badge

Bronnen