TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Regan, Dennis J.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2de Luitenant)
Eenheid:
Battery C, 440th Armored Field Artillery Battalion, 7th Armored Division "Lucky Seventh", U.S. Army (Battery C, 440th Armored Field Artillery Battalion, 7th Armored Division "Lucky Seventh", U.S. Army)
Toegekend op:
14 december 1944
Wegens uitzonderlijke heldenmoed in het kader van militaire operaties tegen de vijand. Vanaf 27 tot 30 oktober 1944 bleef Lt. Regan onder constant vuur van vijandelijke artillerie, mortieren en kleine wapens bij de voorste eenheden van de infanterie. Door het nauwkeurig leggen van vuurgordijnen kon hij met succes de terugtrekking dekken van de eenheid die hij ondersteunde toen die ingesloten werd door grote meerderheid aan vijandelijke troepen. Lt. Regan ging zonder acht te slaaan op zijn eigen veiligheid diverse malen naar hoge punten in het terrein om waarnemingen te doen. Het was vanaf een dergelijk punt dat hij de uiteindelijk terugtrekking van de infanterie kon dekken. Hierbij werd hij volledig door de vijand omsingeld en zijn laatste woorden waren: “Ze zitten bovenop me – leg zoveel mogelijk vuur op dit gebied, ik moet mijn radio vernietigen.” De uitzonderlijke heldenmoed en dappere acties van Lt. Regan strekken hem tot grote eer en passen binnen de hoogste tradities van de strijdkrachten. Hij kwam in New York in militaire dienst.

Headquarters, Ninth U.S. Army, General Orders No. 68 (1945).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto