TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tipton, Beverly

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Private First Class
Eenheid:
Company I, 413th Infantry Regiment, 104th Infantry Division "Timberwolf", U.S. Army
Wegens buitengewone moed in verband met militaire operaties tegen de vijand in Holland op 25 oktober 1944.
Op 25 oktober 1944 rukte het peloton waarbij Soldaat Tipton was ingedeeld, op over vlak, open terrein onder zwaar en nauwkeurig vijandelijk vuur vanuit goed opgezette en ingegraven defensieve stellingen tussen de spaarzame struiken en vanuit uitkijkposten in de weinige omliggende gebouwen. Twee groepen werden vastgepind door fel vuur uit mitrailleurs, mortieren en handwapens en de voorste verkenner van soldaat Tipton's ploeg werd gedood. Soldaat Tipton nam direct de taken van de voorste verkenner over en terwijl hij zijn ploeg langs de struiken naar de flank van de vijand leidde onder het zware vuur, ontdekte hij een vijandelijke mitrailleurstelling. Hij liet zijn ploeg halt houden en kroop terug naar de man met het automatische geweer, nam het geweer over en ging in de richting van de vijandelijke stelling. Moedig voortgaand tot op twee meter van de vijandelijke stelling opende hij het vuur vanaf de heup, hij doodde de leden van de mitrailleurploeg en veroverde het vijandelijke wapen. Gedurende de gehele actie was het zicht goed en soldaat Tipton lag onder direct, gericht vuur van drie vijandelijke sluipschutters. Zijn spontane aggressiviteit, zijn drieste volharding en moed vormden een bezielend voorbeeld voor de mannen van zijn eenheid en maakte het verder oprukken van zijn eenheid mogelijk. Soldaat Tipton's moedige acties met meer dan normale plichtsbetrachting waren in overeenstemming met de beste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten.
Hij kwam in Upper Lexington, Kentucky, in militaire dienst.

Headquarters, Ninth U.S. Army, General Orders No. 25 (1945).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Hoegh L.A. & Doyle H.J., Timberwolfs Tracks – The History of the 104th Infantry Division 1942-1945, Infantry Journal Press, Washington D.C., U.S.A., January 1999 edition
    - 104th Infantry Division

Foto