TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Basil, Albert Edward "Joe"

Geboortedatum:
(Enfield, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
2 februari 1992
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Pater Albert Edward Basil ging als veldprediker in het Britse leger. Hij werd kapitein in het Chaplain Corps en kreeg een aanstelling bij de Special Service Brigade. Toen de Rangers van het Amerikaanse leger in het opleidingscentrum van de Commando’s nabij Fort William in Schotland arriveerden kreeg Basil daar ook een betrekking. Pater Basil sloot zich aan bij de Rangers toen zij naar Afrika gingen, waar hij de gehele Afrika campagne met hen meemaakte.
Tijdens de gevechten bij El Guettar moesten de Rangers de hoger gelegen posities die de pas bij Djebel-el-Ank beheersten op de vijand veroveren. Toen zij op 21 maart 1943 om 06:00 uur 's ochtends de aanval inzetten verrasten zij de doodsbange Italianen volkomen. Pater Basil riep daarbij de Italianen in vloeiend Italiaans toe zich over te geven. De Rangers maakten 200 krijgsgevangenen en veroverden de posities op de vijand waardoor de 26th Infantry van de 1st Infantry Division een gemakkelijke doorgang kreeg.
Toen de Rangers weer onder Amerikaans bevel kwamen te staan riep de Britse legerleiding pater Basil terug naar het Commando opleidingscentrum in Schotland.
Hij volbracht zijn diensttijd bij de Britse Commando’s en diende met hen op missies in Griekenland, op de Balkan en in Italië.
Zijn vriendschap met de Rangers duurde na de oorlog voort. Hij was een geliefde gast bij een aantal reünies en kwam altijd totdat hij dat vanwege zijn gezondheid niet meer kon. Pater Basil overleed op 2 februari 1992.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
1st Ranger Battalion, 1st Infantry Division "The Big Red One", U.S. Army
Tijdens felle gevechten met de Italianen, waarin de Rangers een aanzienlijk aantal slachtoffers maakte, overtuigde pater Basil die vloeiend Italiaans sprak, de Italianen om zich over te geven. Voor deze moedigheid ontving hij de Silver Star.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

  • Foto: Infantry.army.mil
  • - Bahmanyar, M., Darby's Rangers 1942-45, Opsprey Publishing Ltd., Great Britain, 2003
    - Darby, W.O. with Baumer, W. H., Darby’s Rangers – We led the way, The Random House Publishing Group, U.S.A., 1980
    - Black, Robert W., Rangers in World War II, The Random House Publishing Group, U.S.A., 1992
    - Infantry.army.mil

Foto