TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gay, Robert Dennis

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 2613715.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warrant Officer 1st Class (Vaandrig)
Eenheid:
The Parachute Regiment, Army Air Corps (Bristol) (The Parachute Regiment, Army Air Corps (Bristol))
Toegekend op:
20 september 1945
Aanbeveling:
RSM Gay werd op 18 september 1944 met zijn bataljon bij Arnhem afgeworpen. Zijn kalmte, zijn moed en zijn gevoel voor discipline, dat voor geen enkel gevaar mocht wijken, waren van het allergrootste belang toen het bataljon al in actie kwam toen het zich op de grond nog moest organiseren. Gedurende de gevechten die dag en tijdens de volgende was zijn leiderschap opvallend. Op de tweede dag werd hij door een vijandelijke AFV gestoord op een weg die bestreken werd door een Spandau. Het intense vuur van de mitrailleur negerend bestormde hij de tank om de aandacht af te leiden van het bataljonshoofdkwartier en probeerde de tank met een handgranaat uit te schakelen maar hij raakte door mitrailleurvuur van de tank ernstig gewond aan zijn been en werd vervolgens krijgsgevangen gemaakt.
Over zijn gedrag als krijgsgevangene is al in termen van de hoogste waardering gerapporteerd. Toen hij eenmaal van zijn verwondingen was hersteld besloot hij dat zijn eigen normen en waarden, noch die van een ander door gevangenschap zouden worden beïnvloed. De hoge graad van gezondheid, van discipline en het moreel in een krijgsgevangenkamp, dat hij RSM Lord (3rd Battalion) hielp te bereiken is nu algemeen bekend en weerspiegelt op uiterst passende wijze de traditie van een reguliere Grenadier Guard en lid van de 1st Airborne Division waarvan RSM Gray een vertegenwoordiger is.
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warrant Officer 1st Class (Vaandrig)
Aanbeveling:
Deze Warrant Officer dient al 10,5 jaar bij de Landmacht. Hij voegde zich als Company Sergeant Major al in een vroeg stadium van formatie bij de Airborne Forces en heeft zich bewezen als een uitmuntend Warrant Officer. Hij voegde zich in juni 1943 in Noord-Afrika bij het bataljon als Regiment Sergeant Major. Zijn diensten voor het bataljon hebben geen gelijke. Hij is in alle moeilijke situaties loyaal en opgewekt geweest en heeft zich een eerste klas voorbeeld getoond voor de NCO’s van het bataljon.
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto