TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lipmann-Kessel, Alexander

Geboortedatum:
19 december 1914 (Pretoria, Zuid-Afrika)
Overlijdensdatum:
5 juni 1986 (Londen, Verenigd Koninkrijk)
Begraven op:
Graf Lipmann Kessel Gemeentelijke Begraafplaats Noord en Zuid Oosterbeek
Dienstnummer:
227647
Nationaliteit:
Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
16th (Parachute) Field Ambulance, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
20 september 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Aanbeveling:
Captain Lipmann-Kessel werd op 18 september 1944 gevangen genomen toen het Koningin Elizabeth hospitaal in Arnhem door de Duitsers werd bezet. Na afvoer van de licht gewonden was Captain Lipmann-Kessel een van een klein achtergebleven detachement dat, hoewel niet bewaakt, niet gevraagd werd hun woord van eer te geven. Naast zijn medische taken vond Captain Lipmann-Kessel
nog de tijd om in het gebied een doorgangskamp voor vluchtelingen op te zetten. Het was aan zijn inspanningen te danken dat een radio en een hoeveelheid mitrailleurs en ontstekers die in het hospitaal lagen opgeslagen bij leden van de Ondergrondse terecht kwamen. Op 13 oktober 1944 werd het restant aan patiënten en staf naar Apeldoorn afgevoerd. Omdat het grootste gedeelte van de gewonden al naar Duitsland was overgebracht, kreeg Captain Lipmann-Kessel toestemming om te vluchten en twee nachten later verliet hij met drie andere leden van het RAMC ongehinderd het gebouw. Na een mars van twee nachten naar het noorden kwamen de vier vluchtelingen in handen van vrienden en werden een maand lang verborgen gehouden totdat de evacuatie van een groot aantal Geallieerde militairen geregeld was. Captain Lipmann-Kessel fungeerde als tolk bij de expeditie die helaas niet helemaal succesvol verliep. Toen hij en twee andere officieren na een ontmoeting met Duitsers alleen achterbleven gingen ze terug naar het gebied rond Otterloo en Barneveld.
Captain Lipmann-Kessel deed nog twee pogingen om in veiligheid te komen totdat hij na een zeer gevaarlijke reis op 10 februari 1945 bij Lage Zwaluwe een Britse eenheid tegenkwam.
Het werk van deze officier, licht gewonden op de kritieke lijst te laten staan met als doel hen een kans op ontsnapping te bieden is door Brigadeer Hackett zeer geprezen.
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
16th (Parachute) Field Ambulance, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
20 september 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Captain Lipmann-Kessel voerde het bevel over een van de chirurgische eenheden van 16 Parachute Field Ambulance dat na de verovering van de brug bij Arnhem een verbandplaats inrichtte in het Elizabeth hospitaal. Het hospitaal werd vervolgens heroverd en kwam onder Duits toezicht. Captain Lipmann-Kessel moet met zijn kundigheid als chirurg vele levens hebben gered, werkend onder de moeilijkste omstandigheden. Bij diverse gelegenheden lag het hospitaal onder zowel Duits als Brits vuur. De ramen van de operatiekamer waren kapot en afgezien van deze moeilijkheden bemoeiden de Duitsers er zich regelmatig mee door te proberen personeel bij de operatieteams weg te halen. Later, nadat de meeste gewonden waren afgevoerd, bleef Captain Lipmann-Kessel achter met 30 ernstig gewonden. Hij bleef zijn plichten als chirurg met de grootste deskundigheid uitvoeren en belette tegelijkertijd iedere poging van de Duitsers, zich met de organisatie van het hospitaal te bemoeien. Uiteindelijk toonde Captain Lipmann-Kessel groot initiatief bij zijn ontsnapping uit gevangenschap. Deze officier heeft een grote reputatie vanwege zijn dapperheid, deskundigheid en plichtsbesef, bij vele gelegenheden werkend onder de meest moeilijke en gevaarlijke omstandigheden. Ik, Brigadeer Lathbury, beveel hem van harte aan voor een onmiddellijke toekenning van het Military Cross.

Bronnen