Dauncey, Michael Donald Keen

Geboortedatum:
11 mei 1920
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 184738.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
"G" Squadron, No.1 Wing, The Glider Pilot Regiment, Army Air Corps, British Army ("G" Squadron, No.1 Wing, The Glider Pilot Regiment, Army Air Corps, British Army)
Toegekend op:
27 september 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Samenvatting:
Aanbeveling:
Tijdens de actie bij Arnhem tussen 20 en 25 september 1944 voerde Lt. Dauncey het bevel over een groepje mannen dat het geschut van het Airlanding Light Regiment RA bij Oosterbeek verdedigde. De positie werd voortdurend aangevallen door numeriek sterkere troepen tanks en infanterie. Bij drie gelegenheden liep de vijand de positie onder de voet waardoor een tegenaanval noodzakelijk was. Lt. Dauncey organiseerde en leidde elke aanval op eigen initiatief zo vastberaden dat de positie met zware verliezen voor de vijand heroverd werd. Onder zwaar vuur van klein kaliber wapens en mortieren viel hij zelf mitrailleurnesten aan en toonde daarbij een opmerkelijke kalmte en volledige minachting voor zijn eigen veiligheid. Tijdens deze aanvallen raakte hij driemaal gewond maar hij weigerde zich uit het gebied te laten afvoeren.
Op 24 september werd een nog meer vastberaden aanval door de vijand gelanceerd met gebruikmaking van tanks en zelf-rijdend geschut. Terwijl hij zijn mannen in nog een tegenaaval leidde, raakte Lt. Dauncey weer gewond; hij verloor het zicht in een van zijn ogen. Ondanks de pijn en de handicap van een slecht gezichtsvermogen bleef hij op onbevreesde manier zijn mannen aanvoeren en zo heroverde hij het verloren terrein en bracht de vijand zware verliezen toe.
Op 25 september kwam de positie onder zwaar vuur van een vijandelijk zelf-rijdend kanon. De huizen werden in brand geschoten en er werd bevel tot terugtrekken gegeven. Intussen waren er geen anti-tankwapens ter beschikking en er dreigde gevaar dat het zelf-rijdend geschut van de vijand in de positie zou doordringen. Lt. Dauncey, die alleen was achtergebleven en zich dit realiseerde, viel op zijn eentje de vijandelijke voertuigen met Gammon bommen aan. Door zijn actie werd een kritieke situatie afgewend maar Lt. Dauncey liep nog meer verwondingen op waardoor hij door de vijand krijgsgevangen werd gemaakt.
Het hoge moreel van de mannen, die uit vele eenheden afkomstig waren, was ongetwijfeld te danken aan het goede voorbeeld van deze officier. Wanneer de vijand in deze sector doorgebroken zou zijn, dan zouden de geschutssterllingen onhoudbaar zijn geworden en niet meer in staat geweest de Airborne Division te ondersteunen.
Lt. Daunceyís onverwoestbare moed, zijn initiatief, zijn kalmte en zijn onzelfzuchtig plichtsbesef, ondanks zijn verwondingen, pasten binnen de beste tradities van de strijdkrachten.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto