TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Perrin-Brown, Christopher

Geboortedatum:
14 oktober 1917
Overlijdensdatum:
3 maart 1995
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 121945.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Army Air Corps (Malton, Yorks) (Army Air Corps (Malton, Yorks))
Toegekend op:
23 september 1943
Aanbeveling:
In de nacht van 27 op 28 november voerde Lieutenant Perrin-Brown het commando over een patrouille die moest proberen een gevangene te maken in het gebied rond s’Mancour (Tunesië blad 2 J 6570.) Het was bekend dat er een wacht op de s’Mancourbrug stond. Toen hij het gebied had bereikt, ging Lt. Perrin-Brown vooruit om te verkennen maar ondertussen viel een Duitse patrouille in de sterkte van een peloton het achterste deel van zijn patrouille aan die onmiddellijk uiteen viel. Lt. Perrin-Brown en zijn koerier vielen de Duitse patrouille aan en brachten die hoge verliezen toe met een lichte mitrailleur en granaten. Het was bekend dat de vijandelijke verliezen zwaar waren omdat ze dachten door hun eigen mensen onder vuur te zijn genomen en ze verzamelden zich rondom hun gewonden wat Lt. Perrin-Brown de kans gaf vier granaten naar hen te gooien. Met zijn kalmte en moed bracht Lt. Perin-Brown de vijand ongetwijfeld zware verliezen toe.
Bij twee andere gelegenheden heeft Lt. Perrin-Brown lange verkenningspatrouilles bij daglicht gedaan, in en achter de vijandelijke linies en heeft belangrijke informatie verzameld met betrekking tot de opstelling van de vijand.
Tijdens al deze operaties zijn de kalmte, de moed en het intiatief getoond door deze officier van het hoogste niveau geweest.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
The Parachute Regiment, Army Air Corps (Whitby) (The Parachute Regiment, Army Air Corps (Whitby))
Toegekend op:
20 september 1945
Distinguished Service Order (DSO)
In Oosterbeek op maandag 18 september om ongeveer 09:00 kreeg de compagnie van Major Perrin¬-Brown opdracht het hoge terrein aan weerszijden van de hoofdweg aan te vallen. Hij bereikte zijn doel ondanks sterke tegenstand en behield het terrein ondanks ondanks dicht vuur van mortieren en mitrailleurs. Later werd hem nog een doel opgegeven en het was aan zijn persoonlijke leiding te danken dat het veroverd werd. Tegen deze tijd werd het bataljon in de rug aangevallen en er was geen andere compagnie beschikbaar. Major Perrin-Brown kreeg nogmaals opdracht aan te vallen en een kruispunt te veroveren wat straatgevechten noodzakelijk maakte. Hij voerde zijn compagnie, inmiddels geslonken tot 22 man, met verve aan en veroverde de kruising ondanks zware tegenstand van onder andere pantservoertuigen. De volgende morgen in Arnhem leidde hij nogmaals de aanval tegenover een enorme overmacht, hij leidde zelf zijn mannen naar voren in een briljante bajonetaanval op een ingegraven vijand. Aan het einde van deze aanval had hij nog maar acht man over en geen andere officieren.
Tijdens deze harde actie die drie dagen duurde, toonde Major Perrin-Brown uitmuntend leiderschap en moed en hij was grotendeels verantwoordelijk voor de bereikte resultaten.

Bronnen

Foto