Clegg, Benjamin Beattie "Peter"

Geboortedatum:
7 augustus 1918
Overlijdensdatum:
5 juni 1993
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (acting Captain)
Eenheid:
The Royal Sussex Regiment (South Bank, Yorks). (The Royal Sussex Regiment (South Bank, Yorks).)
Toegekend op:
22 november 1942
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
The Parachute Regiment, Army Air Corps (Tunbridge Wells) (The Parachute Regiment, Army Air Corps (Tunbridge Wells))
Toegekend op:
20 september 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Samenvatting:
In de middag van 19 september 1944 bij Arnhem, nam Captain Clegg het commando over B Company, 10th Battalion over. Tegen die tijd was er nog maar een onderofficier over. Bijna direct moest hij een zeer moeilijke terugtrekking uitvoeren over zeer open terrein dat bestreken werd door mitrailleur- en mortiervuur. Captain Clegg slaagde er door zijn persoonlijke voorbeeld, zijn leiding en zijn minachting voor alle persoonlijke gevaar in de Company in goede orde terug te trekken met een minimum aan verliezen.
Bij zonsondergang op dezelfde dag lanceerde de vijand een sterke tegenaanval op de nieuwe positie van het 10th Battalion nog voordat het bataljon de tijd had gehad zich behoorlijk in te graven. Het was grotendeels te danken aan Captain Cleggís voorbeeld door van sectie naar sectie te gaan, zeker waar de gevechten het zwaarst waren om zijn mannen tot grotere inspanningen aan te sporen, dat de vijand niet in staat was door te breken.
Laat in de morgen van 20 september leidde Captain Clegg zijn mannen nogmaals in een zeer geestdriftige bajonetaanval waarbij hij in de laatste fase zelf een Duits mitrailleurnest aanviel en uitschakelde.
Laat in de middag kreeg het bataljon, nu zeer in sterkte verminderd, opdracht om een kruising die in handen van de vijand was aan de buitenring van de divisie in Oosterbeek aan te vallen en te behouden. Om deze kruising te bezetten was het nodig om acht huizen met de tuinen te zuiveren. Captain leidde persoonlijk de aanval op de huizen en zuiverde er drie tegen felle weerstand van de vijand. Bij het derde huis raakte hij door mitrailleurvuur zeer ernstig gewond aan zijn kaak maar stond erop door te gaan totdat alle vijanden waren verslagen, de drie huizen gezuiverd en in staat van verdediging waren gebracht. Ondertussen verloor hij veel bloed en leed hevige pijn. Hij stond uiteindelijk toe zijn wonden te laten verbinden en hij had de compagnie net overgedragen aan zijn oudste sergeant toen hij instortte.
Vanaf het moment dat hij landde tot hij ineenstortte deed Captain Clegg in die periode van zeer zware en verwarde gevechten, zijn plichten op een voorbeeldige manier. De leiding van deze dappere officier was uitstekend en met zijn persoonlijke moed en totale minachting voor gevaar was hij een inspiratie en een voorbeeld voor zijn mannen.
Bijzonderheden:
Tweede MC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste MC.
Military Cross (MC)

Bronnen