TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cleminson, James Arthur Stacey

    Geboortedatum:
    31 augustus 1921 (Hull/East Riding of Yorkshire, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    14 september 2010
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Dienstnummer 189294.

    Jimmy Cleminson werd in 1940 opgeroepen voor het leger, Hij kwam in actie in Noorwegen en in 1942 in Noord-Afrika. Hij werd daar krijgsgevangen gemaakt maar wist te ontsnappen en liep vele kilometers door de woestijn voordat hij -bij toeval- zijn eigen eenheid tegenkwam. Hij vocht daarna in Italië.
    Cleminson landde op 17 september 1944 nabij Wolfheze waar hij No.5 Platoon, "B" Company, 3rd Parachute Battalion leidde die als verkenningseenheid fungeerde voor de hoofdmacht. Zijn peloton opende het vuur op een Duitse stafwagen en doorzeefde die waarbij alle inzittenden werden gedood. Na de oorlog kwam Cleminson er achter dat hij de Duitse commandant van Arnhem had gedood, Generaal Kussin.
    In tegenstelling tot wat in zijn citation staat, werd Cleminson niet geëvacueerd maar bleef met andere gewonden achter in het huis van Kate ter Horst en werd daar door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt. Samen met John Frost werd Cleminson in het ziekenhuis in Obermasveldt verpleegd totdat Patton's 6e Leger hen bevrijdde.
    Na zijn demobilisatie in 1946, ging Cleminson voor het familiebedrijf werken wat na een aantal fusies en overnames Colman's ging heten.
    In 1976 was hij daar opgeklommen tot voorzitter.
    Ook werd hij president van de Confederation of British Industry en voorzitter van de British Overseas Trade Board.
    Ook na zijn pensionering bekleedde hij een aantal bestuursfuncties.
    In 1982 werd hij geridderd (CB) en in 1990 Knight Commander (KCB) in die orde gemaakt.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant (1e Luitenant)
    Eenheid:
    The Parachute Regiment, Army Air Corps (N. Ferriby) (The Parachute Regiment, Army Air Corps (N. Ferriby))
    Toegekend op:
    20 september 1945
    Aanbeveling:
    Tussen 23 en 26 september voerde Lt. Cleminson het bevel over een gemengd peloton van 3 Bn in de sector van 1 Parachute Brigade in Oosterbeek. In die periode werd zijn sector bij diverse gelegenheden zwaar aangevallen door tanks en infanterie. Lt. Cleminson stond de vijand op geen enkel moment toe in zijn positie door te dringen. Hij moedigde zijn mannen aan met zijn aanvalsgeest en er was nooit sprake van dat de vijand zou doorbreken. Met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid leidde hij, zowel overdag als ‘s nachts gevechtspatrouilles in de ruïnes van de huizen die naast zijn positie stonden. Nooit liet hij zijn krachtige leiding verzwakken en hij kon altijd vooraan worden gevonden daar waar het gevaar het grootst leek. Zijn defensie was voornamelijk offensief; hij wachtte nooit op de vijand maar ging hem tegemoet. In totaal werd hij overdag zes keer en ’s nachts twee keer aangevallen en steeds bracht hij de vijandelijke infanterie zware verliezen toe. Zijn onbevreesde moed werd weerspiegeld in de acties van zijn mannen die met grote dapperheid vochten totdat Lt. Cleminson op 26 september 1944 gewond raakte en werd afgevoerd.
    Military Cross (MC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
    Eenheid:
    Royal Regiment of Artillery
    Toegekend op:
    22 maart 1945
    Mentioned in Dispatches

    Bronnen