TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crawley, Douglas Edward

Geboortedatum:
2 september 1920 (Malta)
Overlijdensdatum:
1986
Dienstnummer:
108192
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
"B" Company, 2nd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
23 september 1943
Aanbeveling:
"In de middag van 1 december 1942 voerde deze officier het bevel over een peloton dat in zwaar gevecht was gewikkeld met de vijand in de heuvels, genaamd DJ ST BOU HADJEBA (MR TUNIS K 0527). Het peloton lag op de rechterflank van het bataljon en de vijand viel de positie herhaaldelijk aan. Tijdens de actie raakte Lieutenant Crawley aan zijn hoofd gewond maar hij bleef zijn peloton aanvoeren en behield zijn positie. Later raakte hij nogmaals gewond en werd tijdelijk blind; pas toen gaf hij het bevel over en werd door een mede officier weggebracht naar MEDJEZ EL BAB, 60 kilometer verderop. Hoewel hij veel pijn leed moedigde hij zijn mannen opgewekt aan."
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
"B" Company, 2nd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
20 september 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
"Tussen 17 en 20 september 1944 voerde deze officier het bevel over B Company. Op weg naar Arnhem werd het bataljon vanaf het hoge terrein in de buitenwijken opgehouden door de vijand. Major Crawley kreeg opdracht met de tegenstand af te rekenen waarin hij zo goed slaagde dat de rest van het bataljon weinig moeite had zijn doelen te bereiken.
Omdat de verbindingen haperden moest hij op eigen inzicht bepalen wanneer hij naar zijn uiteindelijke doelen moest optrekken. Met grote vaardigheid en leiding onttrok hij zijn compagnie in het donker en bezette de noordelijke kant van de pontonbrug. Vijandelijke pogingen om het gebied te heroveren werden fel afgeslagen. Op maandag de 18de kreeg Major Crawley bevel de pontonbrug te verlaten en op te trekken naar de grote brug. Hij leidde deze operatie met grote vastberadenheid en kwam met gevangenen en vijandelijke wapens bij de grote brug aan. Later op dezelfde dag leidde hij een kleine patrouille terug naar de pontonbrug in de hoop in contact te komen met versterkingen. Gedurende de rest van het gevecht leidde hij voortdurend de verdediging van zijn sector, hij leidde plaatselijke tegenaanvallen en verkende nieuwe posities naarmate huis na huis door brand werd verwoest.
Hij vormde een uitmuntend voorbeeld; zijn moed, leiderschap en vaardigheid stonden op een hoog peil."

Tweede MC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste MC.

Bronnen

Foto