TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Edwards, Donald Kenneth

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Dienstnummer 295840.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No.17 Platoon, "C" Company, 2nd Battalion, 1st Airlanding Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
9 november 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Op 18 september 1944 kreeg Lt. Edwards na de landing opdracht met zijn peloton een zweefvliegtuig te lossen met een jeep en twee Vickers mitrailleurs erin. Dit toestel lag onder vuur en men ontdekte dat het geen achter ladend zweefvliegtuig was. Met grote kalmte regelde Lt. Edwards dekkingsvuur en ging rustig de staart van het toestel afzagen en uiteindelijk kreeg hij de jeep en de mitrailleurs eruit. Kort daarna en nog steeds onder vuur regelde Lt. Edwards de redding van twee gewonde zweefvliegtuigpiloten en bracht ze in veiligheid.
Tussen 20 en 25 september speelde het peloton van Lt. Edwards een defensieve rol op de flank van het regiment, onder bijna voortdurend vijandelijk vuur van mortieren, granaten en kleine wapens en aanvallen door tanks en infanterie. Lt. Edwards stelde zich niet tevreden met het behouden van de positie alleen maar ging over tot de aanval, de vijand aanvallend wanneer die ook maar doorbrak. Hij leidde persoonlijke vele missies in huizen waarin de Duitsers waren doorgedrongen en doodde een aanzienlijk aantal Duitsers tegen betrekkelijk geringe verliezen. Bij een gelegenheid tijdens een vijandelijke aanval, toen de situatie kritiek werd, greep hij een Bren en schakelde van korte afstand een hele ploeg Duitsers uit.
Gedurende de hele actie vormden Lt. Edwards' grote vechtlust en uitmuntende leiding een inspiratie voor allen. De acties waarnaar hierboven wordt verwezen speelden zich af in en rond Oosterbeek bij Arnhem.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto