McKinley, Henry Joseph Love

Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flying Officer (1e Luitenant-Vlieger)
Eenheid:
No. 575 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
31 oktober 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Samenvatting:
Aanbeveling:
In september 1944 waren Flying Officer McKinley en Warrant Officer Smith respectievelijk navigator en kaartlezer in een vliegtuig dat was uitgestuurd op een sleepvlucht. Het doel lag in Nederland.
Boven vijandelijke stellingen werd het toestel door afweervuur geraakt. De piloot werd gedood en F/O McKinley raakte gewond. Ondanks dat kwam hij zonder aarzelen zijn kameraad, Warrant Officier Smith te hulp die met grote tegenwoordigheid van geest de besturing had overgenomen en het toestel op koers hield naar het doel.
Het zweefvliegtuig was ernstig beschadigd en later was de piloot ervan gedwongen het af te koppelen. W/O Smith vloog daarna het toestel terug naar een vliegbasis waar hij een landing maakte zonder verdere schade aan het toestel te veroorzaken. Tijdens de retourvlucht toonde F/O McKinley, hoewel hij veel pijn leed, de grootste vastberadenheid en zijn nauwkeurige navigatie was een belangrijke factor bij de veilige terugkeer van het toestel. Deze bemanningsleden stelden een fraai voorbeeld van moed en vindingrijkheid onder grote moeilijkheden.
Distinguished Flying Cross (DFC)

Bronnen