TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Coldwell-Horsfall, John Henry

Geboortedatum:
21 februari 1915
Overlijdensdatum:
18 december 2006
Dienstnummer:
66183
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
The Royal Irish Fusiliers
Toegekend op:
22 oktober 1940
Aanbeveling:
Tussen 19 en 28 mei toonde hij opvallende kalmte en voorbeeldige opgewektheid als commandant van een compagnie die zich steeds in de voorste positie bevond en regelmatig onder vuur lag. H. had bevel de onmiddellijke plaatselijke tegenaanval ten noorden van Ninove te lanceren waarbij ernstige verliezen werden toegebracht aan de vijandelijke mitrailleurdetachementen die op de ongedekte rechterflank van het bataljon waren doorgedrongen. Deze onmiddellijke tegenaanval was vrijwel zeker een belangrijke factor bij het beperken van de verliezen van het bataljon. Capt. Hosfall schoot ten minste een vijand met zijn revolver neer.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
1 Royal Irish Fusiliers
Toegekend op:
4 mei 1943
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
In de nacht van 28 febuasri op 1 maart 1943, bij Bou Arada, voerde Major Horsfall het bevel over een sterke patrouille bestaande uit D company, minus een peloton, die tot taak had vanuit onze eigen posities noordwaarts te trekken en de bevoorradingsroutes van een vijandelijke troepenmacht te verstoren die, zoals bekend was, verder naar het westen opereerde. Kort na vertrek stuitte de patrouille op een vijandelijke mitrailleurpost en leed vier verliezen. Major Horsfall reorganiseerde zijn patrouille en leidde zijn mannen toen over ongeveer 4 kilometer naar een boerderij die door de vijand bezet bleek te zijn en slaagde erin een grote vrachtwagen vol Duitserrs in een hinderlaag te lokken. De patrouille werd vanuit de boerderij beschoten maar trok zich tot buiten bereik terug en door knappe bewegingen slaagden ze erin twee Duitsers gevangen te nemen uit een groep die was uitgestuurd om met ze af te rekenen.
In de middag van 2 maart, bij Bou Arada leidde Major Horsfall weer een patrouille van 15 man over zwaar bergachtig terrein en bereikte een punt in vijandelijk gebied op ongeveer 8 kilometer voor onze eigen posities. Bij het invallen van de duisternis deed Major Horsfall een grondige verkenning van het gebied waaronder diverse ……… Op de terugweg ging de patrouille een boerderij binnen die door de vijand als hoofdkwartier werd gebruikt en slaagde er net niet in, enkele vijanden gevangen te nemen. De informatie die door Major Horsfall’s patrouille werd verzameld bleek van zeer grote waarde. Het succes van beide patrouilles bij het bereiken van hun doelen was geheel te danken aan de leiding, de vastberadenheid en de moed van Major Horsfall.

Tweede MC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste MC.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
2 Battalion London Irish Rifles, The Royal Ulster Rifles
Toegekend op:
26 oktober 1944
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
In de middag van 15 mei sneuvelde de bevelvoerend officier van het bataljon tijdens een verkenning. Toen Major Coldwell-Horsfall die avond aankwam om het commando over te nemen was de situatie zeer verward omdat de doorbraak door de Gustavlinie net was begonnen. Major Coldwell-Horsfall voltooide de volgende morgen met grote vaardigheid het plan om Sinagoga (825177) in te nemen. Op 16 mei voerde hij zijn bataljon met grote vaardigheid aan en stelde een uitmuntend voorbeeld van persoonlijke moed en leiderschap. Tijdens de actie maakte zijn bataljon veel krijgsgevangenen, stelde een aantal vijandelijke stukken zelf-rijdend geschut buiten gevecht en veroverde het doel met opmerkelijke snelheid. Het succes van deze operatie was grotendeels te danken aan de uitstekende leiding van Major Coldwell-Horsfall.

Bronnen

Foto