TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Breharu, Teodor Trifan

Geboortedatum:
6 maart 1914 (Petresti, Roemenië)
Overlijdensdatum:
29 mei 2005 (Cluj, Roemenië)
Nationaliteit:
Roemeense (1861-1947, Koninkrijk)

Biografie

Teodor Trifan Breharu, zoon van Trifan en Rafila, werd geboren op 6 maart 1914 in Petresti, Mintiul Gherlei, Cluj, Roemenië. Hij doorliep primair en secundair onderwijs in Gherla. In Cluj-Napoca studeerde hij af aan de Juridische Faculteit en werd diplomaat en jurist. Na zijn afstuderen als Infanterie officier ontving hij de rang van Reserve Onder-luitenant op 8 juni 1940. Hij werd daarna toegevoegd aan het 81ste Infanterie Regiment in Dej en werd vervolgens overgeplaatst naar het 91ste Infanterie Regiment in Alba-Iuli, waarmee hij naar het Oostfront trok. Hij was compagnie commandant in Stalingrad (U.S.S.R.). Hier werd hij uiteindelijk krijgsgevange gemaakt en overgebracht naar het Oranki (U.S.S.R.) concentratiekamp. Later accepteerde hij vrijwillig de opname in de "Tudor Vladimirescu" Divisie om deel te nemen aan de bevrijding van zijn land. Hij werd onder-luitenant in het Tweede Infanterie Regiment en nam deel aan de strijd om Ilieni-Sfantul Gheorghe, Baile Felix, Oradea, Debretin (Hongarije), en naar de rivier de Hron. Voor zijn deelname in de strijd ontving hij de rang van Kapitein.

Na de Tweede Wereldoorlog diende hij in diverse eenheden, als Chef van het Bureau voor de voorbereiding van de Strijd (Tweede Regiment, Bergjagers, Dej) en in diverse economische diensten. Gedurende zijn loopbaan werd hij wantrouwd omdat hij geen lid was van de communistische partij. Uiteindelijk probeerde hij wel lid te worden, maar ward afgewezen omdat hij in de strijd tegen de Sovjet Unie was onderscheiden met de medaille van de "Mihai Viteazul" en nog enkele andere redenen. Hij moest de medaille afstaan en werd overgeplaatst naar de reservetroepen met de rang van Kapitein. Tijdens zijn civiele loopbaan werd hij tegengewerkt en kon alleen een hoge economische functie bereiken door hard werken en zichzelf in dat werk te bewijzen van zijn loyaliteit. Na de Ropemeense revolutie in December 1989, kreeg hij zijn voor dapperheid verkregen onderscheidingen terug en werden deze opnieuw gewaardeerd. Hij nam deel aan diverse nationale feestelijkheden en symposia, eedafleggingen door diverse militaire eenheden en verkreeg hij de titel van Ereburger van de stad Cluj-Napoca. Tevens herkreeg hij al zijn burgerrechten. Uiteindelijk kreeg hij de militaire rang van Reserve Brigade Generaal volgens het Overheidsbesluit No. 172 van 8 mei 2000.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sublocatenentului de Rezerva (2e Reserve-Luitenant)
Eenheid:
Regimentul 91 Infanterie (91e Regiment Infanterie)
Toegekend op:
12 maart 1943
Voordracht:
"Reserve Onder-Luitenant Teodor Breharu, van het 91 Infanterie Regiment, voor zijn uitzonderlijke moed en opofferingsgeest bewezen in gevecht op 20 november 1942, in bevel als bevelhebber van de 3e Companie, toen na de voorbereidingen voor een zwaar gevecht uitgevoerd te hebben met alle beschikbare wapens, de vijand aanviel met ongeveer twee bataljons en tien tot twaalf pantserwagens op zijn positie. Vervolgens, met de anti-geschut wapens bijna vernietigd, Onder-Luitenant Teodor Breharu, slaagde erin de vijand tegen te houden en hem grote verliezen toe te brengen. Hij bleef doorvechten en de vijandelijke aanvallen afslaan totdat hij was omsingeld en bleef verzet plegen totdat zijn compagnie volledig door vijandelijke troepen werd overmeesterd."

ID. Nr. 656
Brevet Nr. 727
Ordinul Mihai Viteazul Clasa 3
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Verkregen als 5e Klasse
Ordinul Steaua Romaniei Officer
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Verkregen als 4e Klasse.
Ordinul Steaua Romaniei Commander

Bronnen

Foto