TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Czernin, Manfred Maria Edmund Ralph Beckett

    Geboortedatum:
    18 januari 1918 (Berlijn/Pruisen, Duitsland)
    Overlijdensdatum:
    9 oktober 1962 (Londen, Groot-Brittannië)
    Dienstnummer:
    37148
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Volledige naam Count Manfred Maria Edmund Ralph Beckett Czernin von und zu Chudenitz. Manfred Czernin werd op 18 januari 1918 geboren in Berlijn als de vierde zoon van Graf Otto von Czernin en Lucy Beckett. Na scheiding van zijn ouders trok hij met zijn moeder naar Italië en later nar Engeland, waar hij zijn opleiding volgde aan de Oundle School. in 1931 vertok hij met zijn moeder naar Rhodesië. In april 1935 keerde Czernin terug naar Engelamd en diende korte tijd als Acting Pilot Officer bij de Royal Air Force. Bij het uitbreken van de oorlog werd hij in dienst geroepen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog diende hij bij diverse Royal Air Force Squadrons, als Staff Officer bij Air Groups en Staff Officer/Agent bij SOE.

    Bevorderingen:
    april 1935: Acting Pilot Officer;
    december 1941: Acting Squadron Leader;
    ?: Squadron Leader.

    Loopbaan:
    1935: No. 57 Squadron, RAF Upper Heyford;
    januari 1940: No. 504 Squadron, RAF Debden;
    januari 1940: No. 213 Squadron, RAF Wittering;
    mei 1940: No. 85 Squadron;
    ?: No. 17 Squadron;
    mei 1941: Operational Training Unit, RAF Debden;
    februari 1942: Commanding Officer No. 146 Squadron;
    ?: Staff Officer No. 224 Group;
    ?: Staff Officer No. 28 Group, RAF Uxbridge;
    ?: Staff Officer Special Operations Executive.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flying Officer (1e Luitenant-vlieger)
    Eenheid:
    No. 17 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    1 oktober 1940
    Voordracht:
    "Deze officier heeft grote gedrevenheid getoond in de wens de vijand tegemoet te treden en vernietigde negen van hun vliegtuigen. In augustus 1940 leidde hij zijn sectie in een frontale aanval op grote formaties vijandelijke vliegtuigen, waarbij drie van hen werden neergeschoten."
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
    Eenheid:
    J Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
    Toegekend op:
    1 december 1944
    Military Cross (MC)
    Voordracht:
    "Tijdens de nacht van 12 op 13 juni 1944, zouden Squadron Leader Czernin en zijn radiotelegrafist worden gedropt in bezet gebied, maar de ontvangst singalen waren onbeveredigend en ze keerden terug naar de basis. De volgende nacht was de ontvangst wedeom niet goed. Volledig onachtzaam over zijn eigen veiligheid, besloot Squadron Leader Czernin toch te springen met het doel een persoonlijke verkenning van de situatie te doen. Dit deed hij ongewapend en met de volle wetenschap dat de Duitsers constand hinderlagen legden om Geallieerd personeel en voorraden in handen te krijgen. Bij de landing vond hij een vriendelijke ontvangst. Daarop gaf hij het signaal aan het vliegtuig om de radiotelegrafist ook te droppen met de apperatuur. Maar voor deze moedige acite moest een belangrijke operatie worden uitgesteld op een moment dat het van groot belang was voor het succes van het overkoepelend plan."
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
    Eenheid:
    J Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
    Toegekend op:
    30 oktober 1945
    Distinguished Service Order (DSO)
    Voordracht:
    "Squadron Leader Czernin werd gedropt achter de vijandelijke linies in Noordwest Italië op 21 maart 1945. Zijn taak was het coördineren van de verspreide Partizanen eenheden onder een verenigd bevel en met deze eenheden de weg voorbereiden voor de 15 Army Group. Om zijn operatiegebied te bereiken in het Bergamasco distrikt, moest hij de 3 km hoge Passo del Diaviolo passeren die met 2 meter dik sneeuw was bedekt. Hij deed twee mislukte pogingen om de pas over te trekken. Op 4 april deed hij om 04.00 uur een volgende poging e na een tocht van 24 uur, lijdend onder de erge koude, bevriezing en voedselgebrek, lukte het hem de pas over te trekken. Squadron Leader Czernin begon direct met het organiseren van de diverse Partizanen eenheden en door zijn energie en persoonlijkheid lukte het hem een grote agressieve Partizanen eenheid samen te smelten. Deze eenheid ging op 28 april 1945 onder zijn bevel in actie. Het lukte hem om de onvoorwaardelijke overgave te verkrijgen van drie vijandelijke garniezoenen terwijl andere eenheden onder zijn bevel op drie andere plaatsen garnizoenen wisten te vernietigen of overmeesteren. Later diezelfde dag, na de gehele dag geen vijandigheden te hebben gezien, ging hij samen met een Partizanen leider, met een van Britse vlag voorziene auto Bergamo binnen op de onvoorwaardelijke overgave te eisen van de Duitse troepen. De Duitsers openden het vuur en Squadron Leader Czernin was gedwongen zich terug te trekken. Toen beval hij de partizanen de stad aan te vallen en zorgde ervoor dat tegelijkertijd verzetseenheden in Bergamo in opstand kwamen. Om 07.00 uur op 28 april 1945, Verkreeg Squadron Leader Czernin de onvoorwaardelijke overgave van de Duitse Generaal. Gedurende deze gehele periode in het veld, vertoonde Squadron Leader Czernin de hoogste kwaliteiten van leiderschap en door zijn moed en durf heeft hij de nodige bijdrage geleverd aan de Geallieerde successen in Noord-Italië".
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    Met gesp "BATTLE OF BRITAIN".
    1939-1945 Star

    Bronnen

    • Foto 1: Capt. Lynn R. McR. Hawkins
    • - The London Gazette, Issue 34958, dated Tuesday 1st October 1940
      - The London Gazette, 1 December 1944
      - The London Gazette, 30 October 1945
      - The British Medal Forum

    Foto