TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hanusovsky, Bartholomew J.

Overlijdensdatum:
11 november 1944 (nabij Château-Salins/departement Moselle, regio Lotharingen, Frankrijk)
Dienstnummer:
O-1324866
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
2nd Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
Company I, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army (Company I, 134th Infantry Regiment, 35th Infantry Division "Santa Fe", U.S. Army)
Second Lieutenant Bartholomew J. Hanusovsky, O-1324866, Infantry, United States Army, wegens dapperheid in actie in het bos van **** (Château Salins) in Frankrijk op 11 november 1944. Toen de voortgang van zijn peloton werd geblokkeerd door een Duitse tank Type IV, gesteund door vuur van twee mitrailleurs, baande Sgt. Griffin zich, samen met zijn pelotonsleider en nog twee soldaten vrijwillig onder zeer zwaar gericht vijandelijk vuur een weg naar voren totdat hij een plek had bereikt op ongeveer 3 meter van de vijandelijke tank. Zijn persoonlijke veiligheid volledig negerend, slingerde hij een granaat in de open koepel van de tank en die veroorzaakte een explosie waardoor de Duitse tank volledig werd vernield en Lt. Hanusovsky en een van zijn metgezellen werden gedood. De onverschrokken daden van Lt. Hanusovsky en zijn vurige plichtsbesef met gevaar voor eigen leven strekken zijn opleiding als militair tot eer en zijn in overeenstemming met de hoge tradities van de Amerikaanse Landmacht. Hij kwam in Connecticut in militaire dienst.

Postuum toegekend.
Headquarters 35th Infantry Division, General Orders No. 56 (12 december 1944).
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto