TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Crowson, Edward R.

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company K, 3rd Battalion, 274th Infantry Regiment, 70th Infantry Division "Trailblazers", U.S. Army
Toegekend op:
16 juli 1945
Wegens uitzonderlijke heldenmoed in actie. Op 4 maart 1945, tijdens de aanval op Stiring-Wendel in Frankrijk nam Lt. Crowson het commando over K compagnie op zich nadat zijn compagniescommandant gewond was geraakt. Onder zwaar vuur van vijandelijke artillerie en mortieren liep hij rechtop tussen zijn mannen, roepend en hen aanmoedigend hem te volgen in een bestorming van door de vijand bezette huizen. Geïnspireerd door zijn voorbeeld vielen de mannen aan en liepen de vijandelijke stelling onder de voet. Lt. Crowson werd gewond door een vijandelijke sluipschutter maar hij bleef tot laat in de avond de aanval leiden. Toen hij bevel kreeg zich te laten afvoeren, weigerde hij en bleef bij zijn compagnie tot hij die zich had laten hergroeperen en gereed gemaakt om de aanval voort te zetten. Hij trad in dienst in Fayetteville, North Carolina.

Reg. nr 05533665. Headquarters, Seventh U.S. Army, General Orders No. 318 (July 16, 1945).
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Arnold, E.C., The Trailblazers – The Story of the 70th Infantry Division, Published by the Seventieth Infantry Division Association, Richmond, USA, 1989
    - homeofheroes.com
    - trailblazersww2.org

Foto