TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dustin, Shelton W.

Geboortedatum:
1917
Overlijdensdatum:
9 juli 1982 (Gray/Maine, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
11027924
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Shelton W. Dustin ging op 17 februari 1942 in militaire dienst.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Company B, 1st Battalion, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army (Company B, 1st Battalion, 504th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All-American", U.S. Army)
Toegekend op:
14 november 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij Company B, 1st Battalion, 504th Parachute Infantry Regiment, 82d Airborne Division, in actie tegen vijandelijke troepen op 17 september 1944 bij Heumen In Nederland. Sergeant Dustin, fungerend als leider van een sectie infanterie, voerde dapper zijn acht-manssectie aan in een aanval op een zwaar versterkte eiland dat de veiligheid ernstig bedreigde van een vitale brug die net door andere elementen van zijn compagnie was veroverd. Niet denkend aan alle persoonlijk gevaar en zich bewust van de noodzaak de vijand volledig van het eiland te verdrijven, leidde Sgt. Dustin onder intens vuur van klein kaliber wapens zijn sectie tot binnen 25 meter van de voorste posities van de vijand. Op dat moment trok de vijand, ongeveer 45 man sterk zich terug op een huis en een schuilkelder midden op het eiland. Sgt. Dustin zette aan het hoofd van zijn sectie de aanval fel door en kwam tot binnen 10 meter van het huis waar hij een Gammon granaat ingooide waarmee hij drie vijanden doodde die daar dekking hadden gezocht. Bijna direct werd er vanuit de schuilkelder op hem geschoten. Sgt. Dustin draaide zich en gooide een Gammon granaat in de kelder waarmee hij nog eens drie Duitsers doodde. Direct na de explosie rende hij naar de ingang van de kelder en dwong de overgebleven 39 vijanden zich over te geven. Door zijn voorbeeldige moed en superieure leiding nam Sgt. Dustin 45 vijanden voor zijn rekening en verzekerde de veiligheid van deze vitale brug. Met zijn onverschrokken moed en agressieve leiding vormde hij een voorbeeld voor zijn mannen en hield daarmee de beste tradities van de strijdkrachten hoog.

Voor actie die werd getoond op 17 september 1944, nabij Heumen/Gelderland, Nederland.
General Orders No. 8, Headquarters, XVIII Airborne Corp (November 14, 1944).
Ten tijde van de actie had hij nog de rang van Private First Class.
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto