TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Foley, John Paul

Geboortedatum:
24 februari 1918 (Philadelphia/Pennsylvania, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
11 juli 2008 (Arlington/Texas, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
O-1287332
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company A, 1st Battalion, 508th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Toegekend op:
1945
Voor actie die werd getoond op 3 juli 1944, in de aanval op Hill 131 nabij Hameau de Haut/departement Manche, Laag-Normandië, Frankrijk.
Aanbeveling niet beschikbaar.

Headquarters 82nd Airborne Division, General Orders No. 75 (1945).
Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
Company A, 1st Battalion, 508th Parachute Infantry Regiment, 82nd Airborne Division "All American", U.S. Army
Aanbeveling:
"Wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand van 19 tot 24 september 1944 bij Wyler-Meer in Duitsland. Tijdens een aanval verplaaatst Lt. Foley zijn aanvalsgroepen, hun bewegingen regelend en hun vuur leidend met een dusdanige minachting voor vijandelijk vuur dat zijn mannen met grote moed en durf vervuld werden. Hij leidde de acties van zijn drie pelotons met zekerheid, de aanval leidend en de vijand van de heuvel verdrijvend. Hij hergroepeerde zijn compagnie en sloeg zes felle aanvallen van een vastberaden vijand af terwijl de stelling van de compagnie werd bestookt met vuur van artillerie en automatische wapens. De tweede dag was door vijandelijke infiltratie zijn positie omsingeld waardoor alle verbindings- en aanvoerlijnen naar het bataljon waren afgesneden. Een herverdeling van munitie leverde slechts vijf schoten per geweer en geen enkel voor de automatische wapens op. Toen hij door de vijand werd gesommeerd zijn positie over te geven weigerde Lt. Foley uitdagend en bleef de heuvel bezet houden. Vijf dagen lang verdedigde Lt. Foley zijn positie onder onophoudelijke bombardementen van artillerie en mortieren, aanvallen door veel sterkere troepen afslaand en dag en nacht optredend tegen agressieve acties van vijandelijke patrouilles. De onvermoeibare en vastberaden inspanningen van Lt. Foley tijdens de aanval en vervolgens bij het voeren van de verdediging, vormden samen met zijn voorbeeldig leiderschap een grote aanmoediging voor zijn mannen en speelden een grote rol bij de hardnekkige verdediging van deze positie tegen een numeriek sterkere vijand. Door deze prestatie raakte de vijand in deze sector ernstig verzwakt en hierdoor werd zijn uiteindelijke aftocht verhaast. Lt. Foley leverde een belangrijke en waardevolle dienst tijdens de verdediging tegen vastberaden Duitse aanvalsacties die bedoeld waren het belangrijke terrrein ten zuiden van Nijmegen te veroveren. Zijn optreden is een voorbeeld van de hoogste tradities van de Amerikaanse Landmacht."
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

Foto