TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lopez, David

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Company L, 135th Infantry Regiment, 34th Infantry Division "Red Bull" U.S. Army (Company L, 135th Infantry Regiment, 34th Infantry Division "Red Bull" U.S. Army)
David Lopez, 36621697, Staff Sergeant, Infantry, United States Army, wegens buitengewone heldhaftigheid in actie op 1 juni 1944, bij Lanuvio in Italië.
De compagnie van Staff Sergeant Lopez werd tijdens een aanval op een sterke vijandelijke positie vastgenageld door mitrailleurvuur vanuit twee goed ingegraven stellingen. Staff Sergeant Lopez ging alleen en vrijwillig onder zwaar vuur van beide wapens de heuvel op waarop de mitrailleurs zich bevonden. Toen hij tot binnen 30 meter van een van de vijandelijke stellingen genaderd was, opende hij het vuur met zijn lichte mitrailleur; hij verwondde de vijandelijke schutter en dwong vier andere leden van de bemanning tot overgave. Nog steeds onder vuur van het andere vijandelijke wapen ging Staff Sergeant Lopez, met hulp van een andere man op de positie af en samen slaagden ze erin de vier Duitsers te doden die het wapen bemanden. De compagnie kon verder trekken en het doel innemen. Staff Sergeant Lopez liep bij het neutraliseren van de tweede mitrailleur een verbrijzeld been op. Niet in staat zich te bewegen en om ook geen last voor zijn kameraden te zijn bleef hij achter en werd door de Duitsers gevangen genomen nadat wij na een tegenaanval gedwongen waren ons terug te trekken. Ondanks zijn pijnlijke letsel bleef Staff Sergeant Lopez kalm en verzamelde waardevolle informatie over de vijand. Zijn compagnie viel nogmaals aan en Staff Sergeant Lopez voegde zich weer bij zijn kameraden met informatie die van wezenlijke steun was voor het afslaan van een volgende Duitse tegenaanval. Zijn moedige prestaties zijn een voorbeeld van de heldhaftige tradities van de Amerikaanse infanterist. Hij kwam in Chicago, Illinois in militaire dienst.

Headquarters, Fifth U.S. Army, General Orders No. 148 (1944).

Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Hougen, J.H., The Story of the Famous 34th Infantry Division, The Battery Press, Nashville, USA, 1989
    - Ankrum, H.R., Dogfaces Who Smiled Through Tears – The 34th Red Bull Infantry Division and attached 100th (Hawaiian) Battalion and 442nd “Go for Broke” Regimental Combat Team in World War II 1941-1945, Graphic Publishing Company, Lake Mills, Iowa, USA, 1987
    - homeofheroes.com
    - 34th Infantry Division Association

Foto