TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rudder, James Earl

Geboortedatum:
6 mei 1910 (Eden-Concho County/Texas, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
23 maart 1970 (Houston/Texas, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
0-294916
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

James Earl Rudder werd op 6 mei 1910 geboren als zoon van Dee Forest Rudder en Anny Rudder-Powell. Na zijn opleiding aan het John Tarleton Agricultural College en de Texas A&M University, werd hij als 2nd Lieutenant aangesteld bij de U.S. Army Reserves. In 1933 ging hij werken als docent en Football Coach.
Op 12 juni 1937, huwde hij met Margaret E. Williamson. Het echtpaar kreeg vijf kinderen.

In 1941 werd James Earl Rudder opgeroepen voor actieve militaire dienst en werd in 1943 Trainer en later Commanding Officer bij het 2nd Ranger Battalion met de rang van Lieutenant Colonel. Hij en zijn eenheid werden bekend door de bestorming en inname van Pointe du Hoc op D-Day, 6 juni 1944. Tijdens de Slag in de Ardennen diende Rudder als Commanding Officer 109th Infantry Regiment. Rudder beŽindigde de Tweede Wereldoorlog als Colonel.

In 1954 werd Rudder Brigadier General bij de United States Army Reserves, waarna in 1957 nog een promotie tot Major General volgde. Na de oorlog werkte hij aanvankelijk bij de Brady Aviation Company en hield hij "Office of Land Commissioner". In deze hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor reorganisaties en hervormingen na het corruptieschandaal ten tijde van het "Veterans Land Program". Later werd hij President bij de Texas A&M University en uiteindelijk het gehele A&M.
Voor zijn naoorlogse verdienste ontving Rudder in 1967 de Army Distinguished Service Medal (18 september 1967).

James Earl Rudder overleed op 23 maart 1970.

Bevorderingen:
?: 2nd Lieutenant;
?: Lieutenant Colonel;
?: Colonel;
1954: Brigadier General;
1957: Major General.

Loopbaan:
1928 - 1929: John Tarleton Agricultural College;
1930 - 1932: Texas A&M University;
?: United States Army Reserves;
1933: Teacher/Football Coach, Brady High School;
1938: Teacher/Football Coach, Tarleton Agricultural College;
1941: U.S. Army;
1943: Trainer, 2nd Ranger Battalion;
?: Commanding Officer (provisional), 2nd Ranger Battalion;
?: Commanding Officer 109th Infantry Regiment;
1946 - 1952: Mayor of Brady;
1953: Vice President Brady Aviation Company;
1 januari 1955 - 1 februari 1958: Office of Texas Land Commissioner;
1958: Vice President Texas A&M University;
1959: President Texas A&M University;
1965 - 1970: President A&M.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
Force "A", 2nd Ranger Battalion, Provisional Ranger Group, V Corps, First Army, U.S. Army
Toegekend op:
20 juni 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Neptune
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, dienend bij het 2nd Ranger Infantry Battalion, in actie tegen vijandelijke troepen op 6 juni 1944 in NormandiŽ, Frankrijk. Lieutenant-colonel Rudder die het bevel voerde over Force A van de Rangers landde met zijn eenheid die onmiddellijk onder zwaar vuur kwam van geweren, mitrailleurs, mortieren en artillerie. Er werd ook verwoestend vuur afgegeven vanaf de klippen die op het strand uitkeken. Zijn eigen veiligheid volledig negerend beklom Lt. Col. Rudder onmiddellijk de klippen om de aanval beter te kunnen leiden. Met zijn vastberaden leiding en zijn onverschrokkenheid inspireerde hij zijn mannen zo dat ze met succes drie vijandelijke tegenaanvallen afsloegen. Hoewel hij weer gewond raakte, weigerde hij toch zich te laten afvoeren. De heldhaftige leiding van Lt.Col. Rudder, zijn persoonlijke moed en zijn vurige plichtsbetrachting vormen een voorbeeld voor de hoogste tradities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika en strekken hem en de Amerikaanse landmacht tot grote eer.

HQ First U.S. Army, GO 28, June 20th 1944
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
109th Infantry Regiment, 28th Infantry Division "Keystone", U.S. Army
Toegekend op:
2 februari 1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie terwijl hij het bevel voerde over het 109th Infantry Rgiment, 28th Infantry Division in actie tegen de vijand tussen 16 en 27 december 1944 in Duitsland. Lieutenant-colonel Rudderís regiment werd door numeriek veel sterkere troepen aangevallen in uitgestrekte posities die hij bezette in de buurt van Bastendorf, Vianden en Brandenburg in Duitsland. Als regimentscommandant schatte Lt. Col. Rudder de moeilijke situatie bij het begin van de aanval snel in. Door het bekwaam inzetten van zijn troepen kon hij diverse uitvallen doen tegen de krachtig aanvallende vijand. Met groot gevaar voor zichzelf maakte Lt.Col. Rudder, over door de vijand bezet terrein en onder zwaar vuur van vijandelijke artillerie ook veelvuldige trips naar ondergeschikte eenheden. Nadat hij andere en meer gunstige posities aan zijn stoottroepen had toegewezen, leidde Lt.Col. Rudder tijdens een zware beschieting door de vijand het opblazen van bruggen die op het pad van de vijand lagen nadat zijn troepen die waren overgestoken. Zijn opnerkelijke tactische bekwaamheden stelden zijn regiment in staat de vijand zware verliezen toe te brengen met een minimum aan verliezen onder zijn eigen troepen. Tijdens die actie kreeg hij ook de eer voor het tegenhouden van een vijandelijk offensief dat een groot gebied ten zuiden en westen van zijn eigen posities bedreigde. De moedige en dappere leiding van Lt. Col. Rudder strekt hem en de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika tot grote eer.

General Orders No. 10, Headquarters, 28th Infantry Division(February 2, 1945).
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Ontving deze tweede Bronze Star als Oak Leaf Cluster voor op het lint van de eerste.
Bronze Star  Medal (BSM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Ontving deze tweede Purple Heart als Oak Leaf Cluster voor op het lint van de eerste.
Purple Heart

Bronnen