TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Masny, Otto

Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
Company F, 2nd Ranger Battalion, Provisional Ranger Group, V Corps, First Army, U.S. Army
Toegekend op:
20 juni 1944
De President van de Verenigde Staten heeft het genoegen het Distinguished Service Cross toe te kennen aan Otto Masny (0-1283639), Captain (Infantry), U.S. Army wegens uitzonderlijke heldenmoed tijdens militaire operaties tegen een gewapende vijand, als commandant van Company F, 2nd Ranger Infantry Battalion, in actie tegen vijandelijke troepen op 6 juni 1944 in Frankrijk. Capt. Masny leidde zijn compagnie onder zwaar vijandelijk vuur op H hour op D-day het strand op. Hoewel hij bij de landing gewond raakte, weigerde hij afgevoerd te worden en bleef bij zijn compagnie in het smalle en onzekere bruggenhoofd. Capt. Masny’s actie vormde een voorbeeld voor zijn mannen en inspireerde hen tot het afslaan van drie vijandelijke tegenaanvallen. Enkele dagen later, nog steeds weigerend afgevoerd te worden, leidde hij onder voortdurend vijandelijk mitrailleurvuur een patrouille die een vijandelijke munitieopslagplaats verwoestte. Capt. Masny’s onverschrokken acties, zijn persoonlijke moed en ontembaar plichtsbesef zijn een voorbeeld van de hoogste tradtities van de strijdkrachten van de Verenigde Staten en strekken hem, zijn eenheid en de Amerikaanse Landmacht tot grote eer.

HQ First U.S. Army, GO 28, June 20th, 1944
Distinguished Service Cross (DSC)

Bronnen

  • - Black, Robert W., The Battalion - The Dramatic Story of the 2nd Ranger Battalion in World War II, Stackpole Books, Mechanicsburg, U.S.A., 2006
    - homeofheroes.com
    - homeofheroes.com

Foto